fakta.ba

NAKON ODLUKA OHR-A / Cvijanović: Na Schmidtu je samo da ode iz BiH, on je glavna prepreka unutrašnjem dijalogu

Predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović komentarisala je današnju…

Predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović komentarisala je današnju odluku visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Ona je kazala da je Christian Schmidt “glavna prepreka unutrašnjem dijalogu i daljem kretanju BiH ka Evropskoj uniji”.

“Na izabranim predstavnicima naroda je da taj proces dovedu do kraja, za šta postoji puna opredijeljenost Republike Srpske, a na Schmidtu je samo to da ode iz BiH”, rekla je.

Ona je poručila da ovakvi njegovi potezi udaljavaju BiH od EU puta, jer derogiraju i ometaju suvereno donošenje odluka institucija na svim nivoima vlasti. Mišljenja je da je visoki predstavnik odgovoran za urušavanje vladavine prava u BiH te da on “nema nadležnost da poništava odluke Narodne skupštine Republike Srpske”.

Cvijanović je govorila i o sastanku u Konjicu održanom jučer na kojem je prisustvovala.

“Tačno da je bilo i povišene temperature u početku, ali i da se nakon toga normalno razgovaralo. Sastanak je pogrešno koncipiran, naši partneri iz političkog Sarajeva su očekivali da se mi tamo nešto pravdamo zbog odluka Narodne skupštine Republike Srpske, pa su onda držali predavanja o ratu, ko kome čestita vjerske praznike, stiglo se do Srebrenice, pa i pokušaja da se analiziraju politički profili i razvojni put pojedinih političara. Sve u svemu ja na takvom nekvalitetnom sastanku još nisam bila”, rekla je.

Naglasila je da je pristup delegacije SNSD-a bio da vide šta se radi na nivou institucija BiH gdje čine vlast.

“Imali smo dogovore koji nisu ispoštovani jer u federalnom koalicionom aranžmanu imaju tačke koje ne funkcionišu u skladu sa našim dogovorom. Nismo baš u mogućnosti da stalno pravimo ustupke, a da ono što je dogovoreno ostane nerealizovano”, kazala je.

Mišljenja je da niko na sastanku nije bio zainteresovan za evropski put BiH i da se čule samo isprazne floskule.

“Čak je to i jasno rečeno kroz jednu konstataciju, ali neću da ofiram ljude pa da govorim ko je to rekao. Bitno je da znamo da je tako. Kao drugo, oni su kadri da žrtvuju 13 prioriteta samo da se ne izvrši jedna tačka u okviru jednog prioriteta koja kaže da treba reformisati Ustavni sud BiH i regulisati odlazak stranih sudija. Dakle, jasno je. Koga briga za evropske integracije? Njima je bitno da ostanu strane sudije i zajedno sa OHR-om mijenjaju ustavnu strukturu na neustavan način, da bi se zemlja centralizovala i udovoljilo stalnoj kuknjavi političara iz reda bošnjačkog naroda”, navela je.

Osvrnula se i na komentar Igora Crnadka o sastanku u Konjicu.

“Niko tamo nije tražio neke pare, kako on tvrdi, već samo da se ispoštuje dogovor o podjeli indirektnih poreza, putarine, zarobljenog novca u Elektroprenosu za investicije. Kad institucije RS-a traže, onda traže svoj novac koji im pripada, a koji drugi u BiH blokiraju”, rekla je.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: Server configuration issue

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba