fakta.ba

Nastavak pomoći Vlade FBiH: Donacija sa zimskim šatorima i vrećama za spavanje večeras kreće sa Sarajevskog aerodroma za Tursku

Donacija raspoloživih količina zimskih šatora i vreća za spavanje koje…

Donacija raspoloživih količina zimskih šatora i vreća za spavanje koje je Vlada FBiH, nastavljajući aktivnosti pružanja pomoći nastradalima u razornom zemljotresu koji je pogodio Republiku Tursku i Siriju, na jučerašnjoj sjednici odobrila za slanje u pogođena područja, večeras kreće sa Sarajevskog aerodroma.

Donacija se upućuje prvim letom aviokompanije “Turkish Airlines” prema Adani u Turskoj, gdje će je prihvatiti AFAD koji će ovu pomoć dalje rasporediti prema prioritetima u najugroženijim područjima.

Vlada Federacije je novim zaključkom zadužila Federalnu direkciju robnih rezervi da pripremi 30 zimskih šatora i 900 zimskih vreća za spavanje za slanje u zemljotresom pogođena područja.

Federalna uprava civilne zaštite koordinirala je aktivnosti upućivanja ove pomoći.

-Za Republiku Tursku obezbijeđeno je 25 šatora i 804 vreće za spavanje, a pomoć za Siriju bit će upućena u što kraćem roku. U želji da pomoć što prije bude dostavljena predstavnici ‘Express courier’ bez naknade su obavili izvoznu carinsku proceduru i tako pokazali društvenu odgovornost i solidarnost sa zemljama koje je pogodila ova neviđena katastrofa – saopćeno je iz FUCZ-e.

Ambasada Republike Turske u BiH prihvatila je ponuđenu pomoć i uputila izraze zahvalnosti.

Podsjetimo, prema odluci Vlade Federacije, iz Sarajeva su u Tursku nakon razornog zemljotresa otputovala dva USAR tima za spašavanje iz ruševina. Pripadnici Specijalizirane jedinice Federalne uprave civilne zaštite već pet dana predano rade u akcijama potrage i spašavanja ljudi zarobljenih u ruševinama.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba