fakta.ba

Nermin Nikšić : Nastavljamo borbu za opstanak Zraka

Nažalost na otvaranje stečajnog postupka u Zraku nismo mogli uticati.…

Nažalost na otvaranje stečajnog postupka u Zraku nismo mogli uticati.

Prethodna Vlada je svjesno ili nesvjesno propustila rok da se izjasni što je dovelo do otvaranja stečajnog postupka. Svima je jasno da se radi o preduzeću u većinskom vlasništvu Federacije, a koje ima jako atraktivnu lokaciju.

Vrlo je moguće da postoje mešetari koji su željeli obezvrijediti preduzeće, te onda za “male” novce doći do atraktivnih lokacija.

Stečaj ne mora nužno značiti i likvidaciju preduzeća zbog čega smo se odlučili da učinimo sve što možemo da sačuvamo Zrak da održimo proizvodnju, da realiziramo postojeće i nađemo nove poslove.

Prilikom prve posjete slušao sam radnike, ali i profesore koji su me uvjeravali kako Zrak ima perspektivu, te molili da im pomognemo. 

Danas sam ponovno bio u fabrici. Zadovoljstvo je bilo vidjeti radnike Zraka na svojim radnim mjestima.

Čuli smo kako radi njih 30. 16 na ugovoru o radu i 14 na ugovoru o djelu, od njih 49 koliko je bilo kod otvaranja stečajnog postupka.

Realizirali su postojeće ugovore, dobili već nove poslove i imaju ponude za nove. Prema planu vratit će i ostale radnike koji su spremni raditi, ali i iskazuju potrebu za prijem i obuku pripravnika kao nove radne snage.

Vlada FBiH će učiniti sve što može da im budemo podrška što smo pokazali i u proteklih par mjeseci. Radit ćemo zajedno sa stečajnim upravnikom i radnicima na detaljnom planu reorganizacije. Nastavljamo raditi na rješenjima za tehničku i kadrovsku podršku. To je ono što im je trenutno najpotrebnije.

Nastojat ćemo uvezati kompletan sistem namjenskih fabrika u Federaciji BiH kako bi jedni drugima bili podrška, koristili zajedničke resurse i radili jedni za druge sve što mogu.

Insistirat ćemo da umjesto što dobavljače pronalaze izvan BiH kooperante tražimo unutar naše zemlje.

Daleko smo od toga da budemo zadovoljni ili da se hvalimo kako je problem u Zraku riješen.

Na sreću, istina je da smo danas puno bliže da Zrak opstane nego što smo bili prije par mjeseci istakao je Nikšić.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba