fakta.ba

NES, DF, SDA i SBiH dogovorili novu vlast u USK

I dok još traju nedoumice oko toga kako će završiti…

I dok još traju nedoumice oko toga kako će završiti saga oko formiranja nove Vlade FBiH, u Unsko-sanskom kantonu formirana je nova većina.

Kraj Osmorke?

NES i Stranka za BiH, koje su na državnom nivou napustile osmorke i u međuvremenu postavljaju brojne uslove za vlast na nivou FBiH, u USK su odlučile praviviti vlast sa SDA i DF-om.

Sporazum o formiranju vlasti u Unsko-sanskom kantonu bit će potpisan večeras u Sarajevu, potvrđeno je iz Kantonalnog odbora SDA Unsko-sanskog kantona.

Novu većinu u USK činit će NES, SDA, DF i Stranka za BiH koji zajedno imaju 20 od 30 zastupnika u Skupštini Unsko-sanskog kantona. To znači da će Naša stranka, Narod i pravda i SDP ostati u opoziciji, tj. da osmorka, barem kada je ovaj kanton u pitanju, ne postoji.

Raspodjela ministarstava je načelno dogovorena. Tako će premijerska pozicija pripasti NES-u koji će vjerovatno tu ostaviti aktuelnog premijera Mustafu Ružnića, a mjesto predsjedavajućeg Skupštine USK pripast će SDA.

Turbulentni razgovori

Kada su u pitanju ministarstva, po tri idu NES-u i SDA, dva DF-u i jedno Stranci za BiH.

Razgovori o formiranju vlasti bili su posljednjih dana turbulentni i do posljednjeg trenutka se nije znalo ko će je činiti s obzirom na to da su intenzivne razgovore vodili Naša stranka, Narod i pravda i Pomak, koji čine takozvani Blok B3, sa DF-om i sa SDA, zbog čega je oštro reagirao Ružnić navodeći da Naša strana i NiP očigledno ignorišu postojanje koalicije na federalnom nivou u kojoj je i NES.

(Avaz)

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba