fakta.ba

NES i SBIH: Intervencija visokog predstavnika kako bi se samo jednokratno riješio izbor Vlade FBiH dodatno bi kompromitirala taj proces

Izborom Lidije Bradare za predsjednicu Federacije BiH, te Refika Lende…

Izborom Lidije Bradare za predsjednicu Federacije BiH, te Refika Lende i Igora Stojanovića za potpredsjednike, za koje su glasali i zastupnici NES-a i SBiH, potvrđena je stabilna parlamentarna većina u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, te u formalnom smislu ispunjeni svi uslovi kako bi oni, u skladu s ustavnim odredbama, izvršili imenovanje premijera i Vlade FBiH, navodi se u zajedničkom saopćenju za javnost Narodnog evropskog saveza i Stranke za BiH.

-Kada je u pitanju najavljena intervencija visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta kako bi se samo privremeno i jednokratno riješio izbor Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, smatramo da bi to dodatno destabiliziralo i kompromitiralo taj proces.

Podržavamo trajna i sistemska ustavna rješenja za Federaciju BiH, kojima se jača demokratski sistem, politički pluralizam i uspostava parlamentarnih većina bez blokada, uvjetovanja i pritisaka bilo koje vrste.

Krajnje  je vrijeme da se trajno promijeni postojeći diskriminirajući sistem, u kojem se takozvano „legitimno predstavljanje“ koristi isključivo kao alat za blokade i političke obračune, te da kao u svim predstavničkim demokratijama vlast uspostavlja i vrši demokratski izabrana većina – navodi se u zajedničkom saopćenju NES-a i SBiH.

S poštovanjem,

Pres služba NES-a

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba