fakta.ba

NES-ovci su zaboravili zašto su izašli iz SDA. 

Prema svemu sudeći, NES bi mogao ostati bez vlasti u…

Prema svemu sudeći, NES bi mogao ostati bez vlasti u kantonu u kojem imaju najveće glasačko uporište – Unsko-sanskom.

Kako je potvrđeno, stranke Trojke i SDA na pragu su da postignu dogovor o formiranju nove parlamentarne većine koja bi bila dovoljna za formiranje nove vlasti.

Trenutno okosnicu vlasti čine NES i SDA, a posljednjih sedmica došlo je do određenih trzavica unutar ove koalicije koje su očito kulminirale do totalnog raspada.

Ne treba se daleko vratiti da bi se analizirala hronologija ovog ‘slučaja’.

NES, ranije A-SDA, nastao je iz nezadovoljne krajiške frakcije SDA i kao takav je od svog nastanka bio oponent SDA-u i njenoj politici.

Kroz godine, A-SDA odnosno NES na vlasti se održavao upravo na kritici politika SDA, a žestoka borba – retorička i politička – dizala je NES unutar glasačkog tijela što im je na kraju krajeva omogućilo i značajniji iskorak na federalnom i državnom nivou.

To im je pak nakon posljednjih izbora omogućilo da budu važan faktor u formiranju vlasti, pa su se za naklonost NES-a borile i stranke Trojke i SDA. Međutim, na kraju će se ispostaviti da je NES, zajedno sa SBiH-om, igrao duplu igru i da im je u cijeloj priči bio važan samo kantonalni nivo. Tako su, iako su imali dogovor s Trojkom, u posljednji čas povukli ‘ručnu’ i odigrali u korist SDA, zahvaljući čemu su u USK formirali vlast sa SDA pod povoljnijim uvjetima nego s Trojkom.

No, taj bumerang im se sad vraća.

A nije trebalo biti majstor predviđana da bi se takvo što naslutilo.

NES je od samog početka bio nužno zlo za SDA.

Bakir Izetbegović do trenutka kada je shvatio da niko drugi neće s njim i da mu treba određana vrsta koalicionog kapaciteta prigrlio je dvojicu odbjeglih iz SDA – Nermina Ogreševića i Semira Efendića.

No, obojicu je izvarao čim je stigao. Efendić je to mogao osjetiti u Tuzlanskom kantonu gdje mu je SDA faktički otela sve zastupnike, dok je Ogrešević na svojoj koži to (ponovo) osjetio u HNK. Iako je SDA ‘insistirala’ da u vlast sa HDZ-om i SDP-om uđe zajedno sa NES-om, na odlučno ne iz SDP-a odmah je odustala.

A, šta misli o NES-u i vladi u USK-a Izetbegović je kasnije pokazao izjavom u kojoj se kao pravdao za svoj potez.

“S NES-om želimo partnerski odnos, s njima smo gdje god je to bilo moguće. U ZDK, evo USK smo i dali i više pozicija nego im pripada”, naveo je Izetbegović.

Dakle, SDA odnosno Izetbegović dali su NES-u ‘nešto više’ pozicija jer im je u trenutku to trebalo. Sad im više ne treba.

Trojka u ovom slučaju ima moralnu satisfakciju da izbaci NES iz vlasti, jer ih je njihova izrada na federalnom nivou skoro koštala vlasti. Sad oni ispostavljaju ceh – i to tamo gdje najviše boli – u Krajini.

Čak i da od ovog dogovora koji je u toku ne bude na kraju ništa, to što se uopće pregovara, govori da sve samo pitanje vremena.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba