fakta.ba

NEUM / Fakta.ba na energetskom samitu: Kako izvršiti pravednu tranziciju regiona bogatih ugljem

U Neumu se danas održava drugi dan Energetskog samita u…

U Neumu se danas održava drugi dan Energetskog samita u Bosni i Hercegovini 2023, koje je zvanično otvoren jučer, a trajat će još sutra.

Drugog dana Samita, danas se održavaju četiri panela, završen je panel „Cijene ugljika – ne samo izazov već i prilika“, dok je u toku panel „Pravedna tranzicija regiona bogatih ugljem“.

Najveći samit ove vrste u BiH organiziraju Vlada Sjedinjenih Američkih Država, kroz Projekat asistencije energetskom sektoru Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID EPA), Britanska ambasada Sarajevo, Ured Europske unije u Bosni i Hercegovini, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) u ime Savezne vlade Njemačke, Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) u Bosni i Hercegovini i Ministarstvo vanjskih poslova Republike Češke.

Samit će okupiti predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti, stručnjake iz oblasti energetike i poslovne subjekte koji će kroz sedam tematskih panela, radionice te prezentacije aktuelnih projekata diskutirati o najaktuelnijim pitanjima energetskog sektora u BiH.

„Ovogodišnji Energetski samit u Bosni i Hercegovini okupit će ključne ljude i adresirati najvažnija pitanja vezana za proces energetske reforme u Bosni i Hercegovini. Vlada Sjedinjenih Američkih Država, putem Misije USAID-a u Bosni i Hercegovini, s ponosom organizira ovaj samit zajedno s našim partnerima jer smo predani podršci naporima BiH u jačanju energetske sigurnosti, prelasku na održive izvore energije, stvaranju novih poslovnih prilika u energetskom sektoru i konačnom osiguravanju boljeg života za građane Bosne i Hercegovine“, istaknula je Courtney Chubb, direktorica Misije USAID-a u BiH.

Neke od ključnih tema o kojima će se govoriti na ovogodišnjem Samitu su Nacionalni energetski i klimatski plan  odnosno prilike koje donosi njegova implementacija, Energetski sektor u BiH: Između tranzicije i energetske krize, s fokusom na prelazak energetske industrije u Bosni i Hercegovini na čiste izvore energije, koje su prednosti i kako prilagoditi već postojeću proizvodnju novim standardima.

Poslovne prilike prelaska na obnovljive izvore energije, odnosno kako identificirati nove poslovne prilike u fazi tranzicije ka čistoj energiji.

Cyber sigurnost u energetskom sektoru, trenutno jedna od najaktuelnijih tema koja analizira sve potencijalne cyber prijetnje za sve oblasti energetskog sektora, te na koji način prevenirati i zaštititi se od potencijalnih napada.

Panel o potencijalima energetske efikasnosti u stambenom sektoru tematizirat će činjenicu da Bosna i Hercegovina ima veoma nizak stupanj provođenja mjera energetske efikasnosti u stambenim objektima, a kao rezultat građani i institucije plaćaju velike financijske troškove.

Završni panel na ovogodišnjem samitu govorit će o elektromobilnosti kao prilici za poboljšanje kvalitete zraka u gradovima.

Samit ima za cilj da postavi najvažnija pitanja iz oblasti energetike i okupi ključne domaće i međunarodne aktere.

Energetski samit u Bosni i Hercegovini 2023 organizira se pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Državne regulatorne komisije za električnu energiju, Regulatorne komisije za energetiku RS i Regulatorne komisije za energiju FBiH.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba