fakta.ba

NEW YORK / Zanimljiv momenat na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a: Guterres srdačno pozdravio Lavrova

Jučer je počela sjednica Vijeća sigurnosti UN-a koja će se…

Jučer je počela sjednica Vijeća sigurnosti UN-a koja će se nastaviti i danas. U New Yorku se okupili zvaničnici brojnih zemalja, ali svu medijsku pažnju je privukao dolazak ministra vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov koji je sada preuzeo predsjedanje Vijećem sigurnosti.

Lavrov je po dolasku na sjednicu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija poručio da bi bilo bolje da se sjedište UN-a premjesti iz New Yorka što je izazvalo burnu reakciju javnosti.

Ali javnost je razočarala i gesta generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonia Guterresa koji je srdačno pozdravio Lavrova kada je ušao u salu.

Lavrov je tokom sastanka rekao članovima Vijeća sigurnosti da smo “kao i tokom hladnog rata, došli do opasnog, možda još opasnijeg praga te da se situacija pogoršava gubitkom povjerenja u multilateralizam”.

Međutim, zapadne članice kritizirale su ruske tvrdnje o odbrani multilateralizma i Povelje UN-a, ukazujući na rat u Ukrajini.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba