fakta.ba

Nikšić i Lakić u posjeti preduzeću ‘Zraku’, u toku sastanak s predstavnicima uprave i sindikata

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i federalni ministar energije, rudarstva…

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić u posjeti su privrednom društvu “Zrak“ d.d. Sarajevo, povodom aktualne situacije u tom preduzeću.

U toku je sastanak premijera Nikšića i ministra Lakića s predstavnicima tog privrednog društva i sindikata.

Vlada Federacije BiH je na nedavnoj sjednici prihvatila informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije povodom zahtjeva Sindikata metalaca Federacije BiH za hitno uključivanje Vlade po izjavljenoj žalbi na rješenje Općinskog suda u Sarajevu od 14. aprila 2023. godine o otvaranju stečajnog postupka nad imovinom privrednog društva ”Zrak” d.d. Sarajevo.

Vlada je podržala aktivnosti zakonskog zastupnika tog društva povodom podnesene žalbe na spomeno rješenje Općinskog suda u Sarajevu od 14. travnja 2023. godine o otvaranju stečajnog postupka pred Kantonalnim sudom u Sarajevu za poništenje rješenja o otvaranju stečajnog postupka nad imovinom “Zraka“.

Kako je, između ostalog, obrazloženo u informaciji resornog ministarstva, u postupku finansijske konsolidacije nad ovim privrednim društvom, Vlada je osigurala sedam miliona KM za njegovu dokapitalizaciju, a s namjerom da se zaključi sporazum s radnicima o izmirivanju obaveza i dio sredstava usmjeri za troškove proizvodnje.

Imajući u vidu navedeno, Vlada Federacije BiH ima interes za poništenje spomenutog rješenja i otvaranje predstečajnog postupka kako bi se uredio pravni položaj društva i njegov odnos prema povjeriocima s ciljem nastavka procesa proizvodnje naveli su ranije iz Federalne vlade.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba