fakta.ba

Nikšić pozvao Lendu da podrži imenovanje Vlade FBiH koju podržava parlamentarna većina

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Nermin Nikšić obavijestio je potpredsjednika…

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Nermin Nikšić obavijestio je potpredsjednika FBiH Refika Lendu da ne može pozitivno odgovoriti na njegov poziv na današnji sastanak, jer u Lendinim ustavnim ili zakonskim ovlaštenjima i odredbama ne postoji osnov za sazivanje i održavanje tog susreta.

– Vjerujem da Vam je poznato da Ustav Federacije Bosne i Hercegovine jasno i nedvosmisleno propisuje proceduru za imenovanje Vlade FBiH. Bez obzira na to želim da Vas podsjetim kako u poglavlju B Izvršna vlast Federacije tačka 2. Vlada FBiH član 5. Izbor Vlade jasno stoji da predsjednik Federacije, uz suglasnost oba potpredsjednika, imenuje Vladu FBiH nakon konsultacija sa premijerom ili sa kandidatom za tu funkciju. Također u istoj odredbi je propisano da je Vlada FBiH izabrana, nakon što je njeno imenovanje potvrdio većinom glasova Predstavnički dom – naveo je Nikšić u pismu. 

Dodao je da u je procesu imenovanja i potvrđivanja Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, uloga oba potpredsjednika entiteta isključivo davanje saglasnosti na sastav Vlade, koju imenuje predsjednik Federacije, a u konačnici imenovanje potvrđuje Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH.

– Rok od 30 dana za davanje saglasnosti i imenovanje Vlade Federacije BiH je istekao 6. aprila 2023. Prethodno, parlamentarna većina je u skladu s Ustavom izabrala listu za predsjednika i potpredsjednike FBiH, uključujući i Vas, a zatim i predsjednicu entiteta između tri kandidata. Želim naglasiti kako je procedura donošenja odluke o imenovanju Vlade u potpunosti ispoštovana – istakao je Nikšić.

Podsjetio je da je parlamentarna većina utvrdila prijedlog kandidata za premijera koji je nakon toga predložio sastav Vlade Federacije BiH predsjednici Federacije BiH.

– Uz prijedlog su dostavljeni i potpisi većine zastupnika u Parlamentu FBiH, koji podržavaju predloženi sastav Vlade i kandidata za premijera FBiH. Ne znam koliko Vam je to bitno, ali smatram potrebnim istaći kako je parlamentarna većina usaglasila i program rada buduće Vlade FBiH. Svi ovi koraci su napravljeni unutar ustavnog roka od 30 dana. Na taj način je jasno dokazano da postoji parlamentarna većina koja podržava imenovanje nove Vlade FBiH, te koja je među sobom usaglasila osnovne ciljeve i mjere rada za mandatni period od 2022-2026. – pojasnio je Nikšić.

Naglasio je da je prethodno je, još u novembru 2022., potpisan i temeljni koalicijski sporazum između stranaka koje čine većinu.

– Dakle, iako su ispunjeni svi formalni, Ustavom FBiH i Izbornim zakonom BiH definisani uslovi za imenovanje i potvrđivanje nove Vlade FBiH, pa i više od toga, Vi ste nažalost odlučili da ne date saglasnost na imenovanje Vlade u zakonskom roku. U istom tom periodu, niste predložili alternativni sastav Vlade FBiH, kandidata za premijera, program, niti ste dostavili dokaz da imate podršku većine za Vaš bilo kakav eventualni alternativni prijedlog. Pri tome ste svaku priliku iskoristili da istaknete kako nećete potpisati saglasnost na imenovanje Vlade u kojoj nisu predstavnici stranke čiji ste član – tvrdi Nikšić.

Stoga smatra bespredmetnim i suvišnim održavanje sastanka između Lende i tri predsjednika stranaka iz reda kojih su birani predsjednica i potpredsjednici Federacije Bosne i Hercegovine, jer to ne spada u okvir Lendinih ustavnih nadležnosti niti postoji zakonsko utemeljenje za iniciranje takve prakse.

– Valja se podsjetiti da je Bosna i Hercegovina parlamentarna demokratija, a ne plemenska partitokratija. Vladu Federacije BiH imaju pravo da imenuju stranke koje imaju većinu u oba doma Parlamenta FBiH. Uvođenje principa da Vladu Federacije BiH trebaju dogovarati isključivo stranke iz kojih dolaze tri člana rukovodstva FBiH, iz reda tri naroda, predstavljalo bi opasan antidemokratski zaokret u smjeru etničke podjele entiteta, ali posljedično i države – potcrtao je Nikšić.

Dodao je da bi to bilo potpuno urušavanje suvereniteta države, te podrivanje elementarnog demokratskog postulata legitimiranja parlamenta kao temeljnog autoriteta i iskaza volje građana.

– U interesu zaštite ustavnog poretka te jačanja parlamentarne demokratije u Bosni i Hercegovini, pozivam Vas da bez odlaganja date saglasnost na imenovanje Vlade FBiH koju podržava parlamentarna većina. Time prestaje potreba za bilo kakav strah od eventualnih odluka visokog predstavnika kojima bi spriječio Vašu blokadu formiranja Vlade od strane parlamentarne većine. Jedino tako možete potvrditi svoju posvećenost interesima građana i države Bosne i Hercegovine, umjesto štićenja stranačkih interesa, što vodi u dublje podjele i potpunu, plemensku etnizaciju procesa formiranja Vlade FBiH. Siguran sam da na tom polju možete ostvariti iskrenu saradnju s Vašim kolegama predsjednicom i potpredsjednikom Federacije – naveo je Nikšić, saopćeno je iz SDP-a. 

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba