fakta.ba

Nikšić: Schmidtova odluka je dijelom rezultat našeg zalaganja i promjene pristupa

Nakon što je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt danas…

Nakon što je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt danas iskoristio bonske ovlasti, poništio odluke NSRS i izmijenio Krivični zakon BiH, reagovao je i premijer Federacije BiH Nermin Nikšić.

Nikšić je pojasnio da sada Dodika, kao i sve koji krše Ustav BiH čeka krivična odgovornost.

“RS funkcioneri će ubuduće morati odlučiti da li su spremni krivično odgovarati zbog provođenja Dodikove politike”, kazao je.

Nikšić je poručio da je Međunarodna zajednica još jednom pokazala da čvrsto stoji na strani Bosne i Hercegovine.

“Očekivana i potpuno opravdana odluka visokog predstavnika u BiH. Izmjenama Krivičnog zakona BiH, podrivanje i rušenje ustavnog poretka će biti krivično djelo, a počinioci procesuirani. Do sada je postalo očito da sankcije svjetskih sila nisu pogađale Dodika u mjeri u kojoj se to očekivalo, međutim, najnovijim Schmidtovim odlukama svi funkcioneri će ubuduće morati odlučiti da li su spremni krivično odgovarati zbog provođenja Dodikove politike”, rekao je.

Poručio je da su današnje odluke Schmidta jasna poruka svima onima koji smatraju da su iznad zakona i Ustava. Ali i jasna poruka svim kritičarima međunarodne zajednice u BiH i onima koji selektivno prihvataju ili odbacuju njene odluke u skladu sa svojim parcijalnim političkim interesima.

“Suspenzijom Zakona o nepriznavanju odluka Ustavnog suda BiH izglasanog u NSRS i Zakona o nepriznavanju odluka OHR-a u RS-u, kao i izmjenama Krivičnog zakona međunarodna zajednica je još jednom pokazala da čvrsto stoji na strani Bosne i Hercegovine, uprkos stalnim kritikama da ništa ne čine kako bi se suprotstavile Dodiku i njegovoj antidržavnoj politici”, poručio je.

Nikšić je kazao da politika koju Dodik vodi nije dobra ni za koga, najmanje za građane Republike Srpske. Kaže da je morao znati da će ga stići kazna za godine vrijeđanja i omalovažavanja institucija BiH, pokušaja njihovog urušavanja, podrivanja ustavnopravnog poretka, provokacija, podređivanja državnih interesa interesima entiteta RS.

“Umjesto da je pronalazio rješenja da riješi finansijske i druge probleme s kojima se Republika Srpska suočava, Dodik je sve to podredio političkom populizmu i vrijeđanju države u kojoj je rođen i u kojoj živi, što nije proizvelo ništa osim međunacionalnih tenzija, mržnje i netrpeljivosti. Istovremeno dobar je osjećaj znati da ničim nismo doprinijeli takvoj atmosferi već smo konstruktivnim dijalogom pokušali vratiti stvari u ustavnopravne okvire. Schmidtova odluka je dijelom rezultat takvog našeg zalaganja i promjene pristupa. Jasno je bilo da, ako nije spreman na razgovor i dogovor, da će reagovati međunarodna zajednica, što se i desilo”, zaključio je.

Podsjećamo, Christian Schmidt danas se obratio javnosti i izjavio da poništava odluke NSRS-a i uvodi izmjene Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: Server configuration issue

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba