fakta.ba

Nikšić se sastao sa šefom Misije OSCE-a u BiH: Ulazak u EU je najveći garant sigurnosti, stabilnosti i funkcionalnosti BiH

Ulazak u EU je najveći garant sigurnosti, stabilnosti i funkcionalnosti…

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić sastao se danas u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu sa šefom Misije OSCE-a u BiH, ambasadorom Brianom Aggelerom. Teme sastanka odnosile su se na aktuelnu situaciju u provođenu reformi u našoj zemlji, te saradnju u procesima donošenja propisa važnih za pridruživanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.

Premijer Nikšić upoznao je ambasadora o aktivnostima i napretku ostvarenom na donošenju zakona koji se tiču ispunjavanja prioriteta na evropskom putu naše zemlje. Na sastanku je kao jedno od važnih aktuelnih pitanja otvorenih nakon posljednih tragičnih događaja u Gradačcu, istaknuta i snažna opredijeljenost za saradnju i unapređenje zakonodavnog okvira koji će omogućiti efikasniju borbu protiv nasilja u porodici.

“Apsolutno podržavamo sve moguće mjere koje će doprinijeti preventivnom djelovanju, sprečavanju nasilničkog ponašanja i zaštiti žrtava. U pravcu donošenja izmjena i dopuna Krivičnog zakona, kao i drugih neophodnih zakona koji reguliraju ovu oblast već sam signirao određene akte za Vladu Federacije. Svakako da nam je u tom kontekstu dobrodošao doprinos, posredovanje i sugestije i OSCE-a, kao i svih dobrih praksi iz demokratskog svijeta”, kazao je Nikšić.

Sagovornici su, također, ocijenili da je naophodno nastaviti rad na donošenju rješenja za zaštitu integriteta izbornog procesa u našoj zemlji.

“I na tom polju smo spremni dati apsolutni doprinos, kao što smo davali i ranije. Posebno želimo da imamo zakone kakve imaju i zemlje Evropske unije. Evropski put nema alternativu i najvažnije je da se nastavimo kretati u tom pravcu, jer ulazak u EU je najveći garant sigurnosti, stabilnosti i funkcionalnosti Bosne i Hercegovine”, poručio je premijer Nikšić.

Izražavajući snažnu podršku Misije OSCE-a u BiH evropskom putu naše zemlje, ambasador Aggeler istakao je spremnost za pružanje pomoći u izradi domaćeg zakonodavstva i rješavanju svih značajnijih pitanja. Uz šefa Misije OSCE-a u BiH, sastanku su prisustvovali i njegov zamjenik Thomas Busch, te politički savjetnik Ahmet Rifatbegović.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: Server configuration issue

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba