fakta.ba

Njegovo veličanstvo panettone: Priča o omiljenom kolaču bez kojeg je Božić u Italiji nezamisliv

Priča o omiljenom kolaču bez kojeg je Božić u Italiji…

Nekad je bio jednostavan i kupovao se bez previše pompe, a zadnjih godina došlo je do prave eksplozije raznih panettonea. Takve su i cijene, od povoljnih, pa sve do onih koji koštaju koliko i koja kila bifteka. No, kako je uopće nastao ovaj slavni kolač?

Iako ćete čuti da ga neki smještaju još u doba Starog Rima, nećemo ispričati tu priču. Naime, ona je nalik na one iste priče kako i pizza postoji hiljadama godina, a zapravo je, nekad, postojalo sigurno nešto nalik na pizzu i panettone, ali da se ne lažemo, to nisu bila ni blizu jela koja poznajemo danas.

Kako piše italymagazine.com, ovaj italijanski božićni kolač, koji je davno izašao iz okvira i granica Italije, potječe iz Milana, a njegovo je porijeklo obavijeno legendama. Najpopularnija legenda vezana uz Panettone mjesto radnje smješta u 15. stoljeće na dvor Ludovica Il Moroa u vrijeme Božića.

Dvorski kuhar dobio je zadatak pripremiti raskošnu božićnu večeru za lokalno plemstvo, no na nesreću, zaboravio je desert u pećnici, zbog čega je zagorio.

Očajan, nije znao šta učiniti, kada je jedan od njegovih pomagača, Toni, smislio, vrijeme će pokazati – genijalno rješenje. Rekao je da je ujutro pripremio desert od onoga što je ostalo u kuhinji – malo brašna, maslaca, jaja, korice limuna i grožđica, te ga predložio kuharu. Oklijevajući, ali nemajući drugog izbora kuhar je donio desert na stol i iza zastora pratio reakciju gostiju.

“Tonijev hljeb”

Na sreću, kolač se svima svidio, a kada je Ludovico pitao za ime, kuhar je izgovorio riječ: “L’è ‘l pan del Toni”, što znači “To je Tonijev hljeb“, te je na taj način panettone dobio ime. Sam kolač ima kupolasti oblik, s mekom i prozračnom unutrašnjosti ispod tamne vanjštine. Za izradu tijesta potrebno je nekoliko sati jer se mora stvrdnuti na način sličan kiselom tijestu, dižući se i spuštajući tri puta prije pečenja. Tradicionalno, sadrži kandiranu koricu narandže i limuna, kao i grožđice.

Kako smo već spomenuli, posljednjih nekoliko godina, tržišna potražnja, posebno za „craft“ panettoneom naglo je porasla. Puno skuplji od verzije u supermarketima, zanatski panettone mora sadržavati brašno, šećer, super svježe žumance (barem 4 posto od ukupne količine), maslac (ne manje od 16 posto), grožđice i kandirane korice citrusa (ne manje od 20 posto), prirodni kvasac od kiselog tijesta i so.

Vjerujemo kako ćete i vi za blagdane nabaviti svakako svoj panettone, te na taj način zahvaliti Toniju iz 15. stoljeća.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba