fakta.ba

Njemačka obavještajna služba: Putin nije za pregovore, želi vojnu pobjedu

Gotovo godinu dana od početka ruske invazije na Ukrajinu, vodstvo…

Gotovo godinu dana od početka ruske invazije na Ukrajinu, vodstvo Moskve ne pokazuje nikakav znak da je otvoreno za pregovore o okončanju sukoba i ruski predsjednik Vladimir Putin želi kraj rata postići na ratištu, navodi njemačka obavještajna služba.

– Nema nikakvih naznaka da je Putin voljan postići mirovni sporazum – rekao je šef njemačke vanjske obavještajne službe BND Bruno Kahl za njemačku medijsku grupu Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND) u srijedu.

Okončanje sukoba 

Putin je sada zainteresiran za okončanje sukoba na ratištu i ostvarivanja što je moguće više prednosti tamo kako bi onda možda diktirao mirovni sporazum pod svojim uvjetima u nekom trenutku u budućnosti, dodao je šef njemačke obavještajne službe.

Rusija je pokrenula punu invaziju na Ukrajinu 24. feburara prošle godine. Kahl je istaknuo da je Rusija sposobna poslati još puno vojnika na front. Od 300.000 vojnika koje je Moskva mobilizirala u jesen prošle godine, neki su još na obuci, a drugi su već poslani na prve crte, dodao je.

Rusija ima “daljnji mobilizacijski potencijal do milion muškaraca, da se to u Kremlju smatra potrebnim”, rekao je šef njemačke obavještajne službe. 

Teška borba

Uprkos brojčanoj prednosti Rusije, Ukrajina se još uvijek može vrlo učinkovito braniti od snaga Moskve, rekao je Kahl.

– Ali ovo je teška borba na duge staze i bit će uspješna na ukrajinskoj strani samo ako se podrška Zapada zaista održi – dodao je.

Ruski vojnici uspjeli su zaustaviti iznenadno napredovanje Ukrajinaca. Kahl je trenutno stanje na ratištu opisao kao rovovsko ratovanje – “vrlo okrutan, brutalan rat iscrpljivanja”.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: Server configuration issue

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba