fakta.ba

Nova knjiga dr. Amira Klike ogolila činjenice: Općinsko vijeće Jajce lažnim argumentima odbilo nagraditi Osmana Selaka, a ranije priznanje dali čovjeku koji je sarađivao s četnicima

Fakta.ba / N. Č. U Domu kulture u Jajcu, pred…

Fakta.ba / N. Č.

U Domu kulture u Jajcu, pred nekoliko stotina posjetitelja, u petak je promovirana knjiga višeg istaknutog bh. historičara i naučnog saradnika Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, dr. sc. Amira Klike “Jajce 1992: opsada i odbrana kraljevskog grada”.

Promociju je organizirala Koordinacija boračkih udruženja ARBiH iz Jajca, a knjigu su predstavili moderator Adis Lizde, prof. dr. Enes Durmišević i general Fikret Ćuskić.

Promotori su naglasili da knjiga predstavlja izvanredan doprinos naučnom sagledavanju ratnih dešavanja 1992. tokom opsade i odbrane ovog slavnog grada bosanskih kraljeva.

– Jajce 1992. bilo je jedan od najvažnijih simbola odbrane Bosne i Hercegovine. Njegovi branioci, borci ARBiH i HVO, šest mjeseci vodili su grčevitu i odlučnu borbu da odbrane slobodnu teritoriju i nekoliko desetina hiljada civila u najtežim vojničkim uslovima – kazao je autor u svom obraćanju na promociji.

S promocije knjige: Naučno djelo dr. Klike od izuzetnog historijskog značaja za Jajce i BiH

Osim što je ovo naučno djelo dr. Klike od izuzetnog historijskog i društveno-političkog značaja za Jajce i BiH, jer između ostalog, dokumentira borbu jednog naroda i doprinosi kulturi pamćenja, knjiga “Jajce 1992: opsada i odbrana kraljevskog grada” tretira i jednu temu koja je ove godine došla u žižu društvenih zbivanja u Jajcu, pa i šire.

Radi se, naime, o velikoj ulozi Osmana Selaka, komandanta pozadinske baze JNA u Banja Luci, kojeg su, zbog velikog doprinosa u odbrani Jajca, vijećnici opozicionih stranaka u Općinskom vijeću Jajce u februaru ove godine bili predložili za dobitnika jednog od najviših općinskih priznanja.

Međutim, inicijativa je ekspresno odbijena, a kao razlog za to određeni politički krugovi, očitim i već dokazanim falsificiranjem historije (vidjeti knjige rahmetli Midhata Karadžića i dr. Amira Klike), pokušali su mistificirati i ukaljati Selakovu ulogu u odbrani Jajca, navodeći njegovu tobožnju saradnju s četnicima i agresorima.

Da stvar bude gora, odnosno licemjernija, upravo su iste politike u Općinskom vijeću Jajce, nešto ranije dodijelile priznanje jednom pojedincu koji je u jeku četničke agresije na BiH dokazano sarađivao s četnicima, o čemu i sada postoje videozapisi na internetu.

A, historijski fakti i naučne činjenice, koje je dr. Kliko iznio u svojoj knjizi, a koje je preuzeo iz biografskog djela i svjedočenja rahmetli Midhata Karadžića, prvog demokratski izabranog predsjednika Skupštine opštine Jajce 1990. godine, do u detalje su utvrdile ulogu Osmana Selaka u odbrani Jajca i de fakto demantirale sve one političke struje i pojedince, koji su iz samo njima poznatih razloga bili spremni diskvalificirati borbu jednog pojedinca za Jajce i BiH, kao što je Selak.

A, da to, za razliku od nekih pojedinaca i politika, Jajčani znaju prepoznati dokaz je i veliki aplauz i naklon, kojeg je u prepunoj dvorani dobio Osman Selak koji se 1992. godine nalazio na dužnosti komandanta pozadinske baze JNA u Banja Luci. On je često s delegacijama JNA dolazio u Jajce 1991. godine. Te delegacije dolazile su da zaplaše jajačke legalne organe vlasti i natjeraju ih na postupke protivne interesima Bosne i Hercegovine. Jugoslavenska narodna armija razoružala je jajačku Teritorijalnu odbranu.

No, Osman Selak je odlučio riskirati vlastiti život i živote članova svoje porodice kako bi pronašao način da Jajčanima vrati svu opremu i naoružanje koje im je bilo oduzeto. Sa smislom za genijalan i hrabar plan, izložio se visokim rizicima. Zahvaljujući njegovom odvažnom poduhvatu, Jajčani su uspjeli povratiti svoju Teritorijalnu odbranu, sa svom njezinom opremom i naoružanjem.

Ovaj hrabri čin Osmana Selaka predstavlja primjer nesebične hrabrosti i predanosti principima koje su hrabri branitelji Jajca imali tokom tih teških vremena.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba