fakta.ba

Objavljena dugoročna prognoza za BiH: Evo kakvo nas vrijeme očekuje do kraja mjeseca

Objavljena dugoročna prognoza

Federalni hidrometeorološki zavod objavio je izglede vremena za period 21.08.2023. – 05.09.2023.

Prostrana anticiklona koja zahvata jug Evrope usloviće stabilno i toplo vrijeme i u Bosni i Hercegovini.

Narednih dana uz malo oblaka i intenzivno sunčevo zračenje vrijednosti temperatura zraka biće izuzetno visoke uz ekstremno visok UV indeks.

Od 24. do 30. augusta, na području centralne, sjeverne i sjeveroistočne Bosne, kao i u Hercegovini, razvojem kumulonimbusne oblačnosti, izgledni su povremeni pljuskovi lokalnog karaktera praćeni grmljavinom i jačim udarima vjetra.

Od 31. augusta do kraja prognoznog perioda ponovo se očekuje stabilno vrijeme bez padavina.

Narednih 7 dana, širom Bosne i Hercegovine vrijednosti temperatura zraka očekuju se iznad prosjeka za ovaj period godine. Pozitivno odstupanje od prosjeka, biće najizraženije na sjeveru i jugu naše zemlje. Očekivane vrijednosti temperatura zraka, od 21. do 28. augusta, tokom jutra kretaće se od 18 do 21 °C na području Bosne, a u Hercegovini od 23 do 28, danju u Bosni do 37, u Hercegovini i na sjeveru Bosne do 40 °C.

Krajem mjeseca augusta i početkom septembra, prognozirane temperature očekuju se u granicama prosječnih. Na području Bosne, najniže temperature zraka kretaće se od 11 do 16 °C, u Hercegovini od 14 do 19, najviše temperature zraka u Bosni do 32, u Hercegovini do 34 °C.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: Server configuration issue

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba