fakta.ba

ODLAZAK ČUVENOG ITALIJANA: Preminuo je Silvio Berlusconi

U 86. godini života umro je bivši italijanski premijer Silvio…

U 86. godini života umro je bivši italijanski premijer Silvio Berlusconi…

Medijski tajkun, koji je vodio tri italijanske vlade između 1994. i 2011. i čija je stranka Forza Italia mlađi partner u sadašnjoj vladajućoj koaliciji, je već neko vrijeme bolovao od leukemije.

On je ovog proljeća proveo šest sedmica u milanskoj bolnici San Raffaele, na liječenju od infekcije pluća povezane s hroničnom mijelomonocitnom leukemijom, prije nego što je ponovo primljen. Preminuo je u bolnici.

Berlusconi je bio jedan od najutjecajnijih italijanskih političara, koji se politički vratio 2017. godine uprkos karijeri uprljanoj seksualnim skandalima, bezbrojnim optužbama za korupciju i presudi za poreznu prevaru.

Rođen je u Milanu 1936. u porodici srednje klase. Poslovnu karijeru je započeo u oblasti nekretnina prije nego što je osnovao Mediaset, najveću italijansku komercijalnu kuću i najvećeg konkurenta nacionalnoj televiziji.

Osim toga, bio je i vlasnik nogometnog kluba AC Milan između 1986. i 2017. godine.

Politička partija Forza Italia je osnovana 1993. Godinu kasnije, Berlusconi je bio prvi premijer koji je izabran bez prethodnog obavljanja vladine funkcije, a njegov drugi mandat, između 2001. i 2006., najduži je mandat bilo kojeg talijanskog lidera od Drugog svjetskog rata. Vratio se na vlast 2008. godine, ali je bio primoran da podnese ostavku 2011.

Iako mu je neko vrijeme bilo zabranjeno političko djelovanje, on se ipak uspio vratiti na tu scenu. 2019. godine je osvojio mandat u Evropskom parlamentu, a 2022. je izabran za senatora.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: Server configuration issue

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba