fakta.ba

Održan arapsko-islamski samit: Izraelski napad na Gazu ne smije se nazivati samoodbranom

POZIV NA PREKID VATRE

Učesnici arapsko-islamskog summita, koji se u subotu održava u Saudijskoj Arabiji, pozvali su na prekid rata u Gazi, odbacivši mogućnost da se bilo kakva opravdanja za izraelske akcije poduzete protiv Palestinaca nazivaju samoodbranom.

Samit je osudio “izraelsku agresiju na Pojas Gaze, ratne zločine, kao i barbarske i nehumane masakre koje je počinila okupacijska vlast”, stoji u završnom saopćenju.

Deklaracijom se poziva na prekid opsade Gaze, pozivaju se nadležni da omoguće dopremu humanitarne pomoći u enklavu te da se obustavi izvoz oružja Izraelu.

Na zahtjev Palestinaca i Saudijske Arabije čelnici 22 zemalja Arapske lige i muslimanskih zemalja okupili su se u Rijadu kamo je prvi put doputovao iranski predsjednik Ebrahim Raisi i pozvao muslimanske zemlje da proglase izraelsku vojsku “terorističkom organizacijom”.

I zemlja domaćin Saudijska Arabije i muslimanske zemlje pozvale su na hitno okončanje vojnih operacija u Gazi te imenovale Izrael odgovornim za “zločine” protiv Palestinaca.

Pojedine zemlje poput Alžira i Libanona, predložile su prekid ekonomskih i diplomatskih odnosa s Izraelom te obustavu isporuka nafte Izraelu i njegovim saveznicima, navode diplomati.

Takav prijedlog odbacile su najmanje tri države među kojima su Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein koji su 2020. normalizirali odnose s Izraelom.

Saudijska Arabija koja održava tijesne veze sa SAD-om, a prije 7. oktobra poduzela je korake prema normalizaciji odnosa s Izraelom, strahuje da bi mogla postati metom.

Izrael i njegov glavni saveznik, Sjedinjene Države, do sada su odbacivale zahtjeve za prekidom vatre u Gazi.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba