fakta.ba

Oglasilo se Ministarstvo kulture i sporta KS o sramotnoj promociji filma “Heroji Halijarda”

Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo oglasilo se povodom promocije…

Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo oglasilo se povodom promocije srbijanskog film Radoša Bajića “Heroji Halijarda” u okviru SFF-ovog programa “CineLink Drama Showcase Telekoma Srbija”.

“Danas je u okviru biznis platforme Sarajevo Film Festivala – CineLink Industry Days, koju između ostalih kofinansira ‘Kreativna Europa’ program Europske Unije promoviran četnički nacionalističko-šovinistički pokret kroz film ‘Heroji Halijarda'”, navode iz resornog ministarstva.

Ističu da je to protivno evropskim, civilizacijskim i zdravorazumskim vrijednostima, a sigurno i onim na kojima je ovaj festival stvoren i održavan.

“Građani Sarajeva i Ministarstvo kulture i sporta KS traže i očekuju transparentnost u definiranju odgovornosti za propust u ovom procesu, adekvatnije objašnjenje od zatečenosti kao i plan saniranja posljedica izazvanih ovim propustom”, dodali su.

Na kraju su istakli da je Sarajevo, kako brojni posjetitelji ovih dana kažu za umjetnost i ljude otvoren grad.

“I jeste. Za biznis razgovore o filmovima koji promoviraju četničke pokrete i četničke vođe, nismo otvoreni”, zaključeno je.

Podsjetimo, promocija ovog filma veliki je propust organizatora 29. izdanja Sarajevo FIlm Festivala s obzirom da se u ovom filmskom ostvarenju četničke snage predvođene ratnim zločincem Dražom Mihailovićem prikazuju kao pozitivni akteri koji su pomogli u velikoj akciji spašavanja savezničkih snaga iza neprijateljskih linija u Drugom svjetskom ratu.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba