fakta.ba

Ogrešević: Dodik se opasno približio crvenoj liniji, radi nešto što se niko nije usudio

Predsjednik NES-a Nermin Ogrešević poručio je da je politička situacija…

Predsjednik NES-a Nermin Ogrešević poručio je da je politička situacija u Bosni i Hercegovini na rubu eskalacije prvenstveno zbog retorike Milorada Dodika.

“Politička situacija u Bosni i Hercegovini na rubu je eskalacije, prvenstveno usljed zaoštravanja retorike predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika kojoj svjedočimo od formiranja vlasti na državnom nivou, a posebno nakon najave da će predstavnici političkih partija u Republici Srpskoj danas u Narodnoj skupštini RS potpisati zajedničku izjavu kojom se tretira državna imovina, ali i niz drugih pitanja,” napisao je Ogrešević.

Istakao je kako je Dodik ovaj put otišao i korak dalje i opasno se približio crvenoj liniji, najavljujući da će uraditi nešto što se od potpisivanja Dejtona niko nije usudio – uvesti nadzor i kontrole na granicama entiteta.

Podsjeća da se u nacrtu zajedničke izjave navodi da se zadužuje Vlada RS-a da nastavi pregovore sa ciljem definisanja granične linije, ali da najviše zabrinutost izaziva tačka koja se odnosi na MUP RS-a i zaduženje da se formira posebna organizaciona jedinica.

“Iako se Dodik konstantno poziva na Ustav, podsjećamo ga da je upravo Ustav BiH u Članu 1, Stav 4 – Kretanje roba, usluga, kapitala i lica precizirao: ‘Postoji sloboda kretanja širom Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina i entiteti neće ometati punu slobodu kretanja, lica, roba, usluga i kapitala širom Bosne i Hercegovine. Nijedan entitet neće provoditi bilo kakvu kontrolu na granici između entiteta'”, podsjetio je Ogrešević.

Podvukao je da upozorava Milorada Dodika da Ustav Bosne i Hercegovine nije švedski sto, pa da može uzimati šta mu odgovara u datom trenutku i tumačiti ga kako on to želi. Bilo kakve aktivnosti na granicama entiteta predstavljaju antiustavno djelovanje i ozbiljno krivično djelo, koje su policijski i pravosudni organi dužni ekspresno sankcionirati.

“Pozivamo članice PIC-a i visokog predstavnika za BiH da zaustave Dodikov drski pokušaj narušavanja ustavnog poretka i ugrožavanja mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini. Svi koji budu nijemo posmatrali ovakve antitustavne i antidržavne aktivnosti, faktički odobravaju Dodikov napad na državu Bosnu i Hercegovinu,” zaključio je Ogrešević.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba