fakta.ba

OPĆINA STARI GRAD / Civilna zaštita upozorava na povećanu opasnost od nastanka požara na otvorenom prostoru

Služba civilne zaštite Općine Stari Grad Sarajevo upozorava građane na…

Služba civilne zaštite Općine Stari Grad Sarajevo upozorava građane na povećanu opasnost od nastanka požara na otvorenom prostoru, s obzirom na činjenicu da su počeli proljetni radovi na čišćenju livada i obradivih površina, te spaljivanju niskog rastinja i korova.

S ciljem sprječavanja nastanka i širenja požara, Služba civilne zaštite Općine Stari Grad Sarajevo poziva sva pravna i fizička lica na maksimalan oprez kod eventualnog paljenja vatre, kako bi se izbjegle neželjene posljedice.

Paljenje suhog lišća, korova i niskog rastinja bez nadzora, najčešći je uzrok izbijanja požara, što nerijetko dovodi do ugrožavanja ljudskih života, nastajanja velikih materijalnih šteta na objektima, šumskom bogatstvu, te privatnoj i društvenoj imovini.

Upozoravaju se građani da vatru trebaju paliti na sigurnom mjestu, uz stalni fizički nadzor kao i potrebu za obezbjeđenjem sredstava za gašenje vatre (grablje, lopate, pijesak, voda, vatrogasni aparat). Posebno se upozorava na opasnost od požara tokom održavanja javnih manifestacija gdje se okuplja veliki broj posjetilaca, kao i na oprez pri organizovanju izleta. Ovo se posebno odnosi na paljenje vatre i roštilja.

Pozivaju se građani da poduzmu sve mjere opreza kako ne bi došlo do požara i ugrožavanja ljudskih života i materijalnih dobara, te da u slučaju izbijanja požara odmah pristupe njegovom gašenju priručnim i sredstvima za gašenje.

Ukoliko dođe do pojave nekontrolisanog širenja požara, dužni ste odmah obavijestiti nadležnu policijsku ili vatrogasnu stanicu, kao i općinski i kantonalni Operativni centar civilne zaštite, i to na sljedeće brojeve telefona:

  • Profesionalna vatrogasna brigada Kantona Sarajevo putem kratkog koda 123
  • Policijska uprava Stari Grad Sarajevo putem kratkog koda 122
  • Operativni centar civilne zaštite Općine Stari Grad Sarajevo putem broja telefona 033/282-336, kao i putem vibera i broja mobitela 061/278-281 koji je u funkciji neprekidno 24 sata
  • Kantonalni operativni centar civilne zaštite Kantona Sarajevo putem broja telefona 033/553-670 ili na kratki kod 121

Pripadnici Službe civilne zaštite Općine Stari Grad Sarajevo će redovno obilaziti područje općine Stari Grad Sarajevo s ciljem prevencije, nadzora i preduzimanja neophodnih preventivnih mjera zaštite od požara.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba