fakta.ba

Osam zastupnika u Predstavničkom domu PS BiH predalo inicijativu za smjenu Zukana Heleza

Klub poslanika SNSD-a i Srpski klub u Predstavničkom domu Parlamentarne…

Klub poslanika SNSD-a i Srpski klub u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH uputio je danas inicijativu za smjenu ministra odbrane u Vijeću ministara Zukana Heleza.

U Inicijativi za rekonstrukciju Vijeća ministara navodi se da je za vrlo kratak period od kada je imenovan na mjesto ministra, odnosno od 25. januara, svojim izjava i postupcima učinio niz štetnih radnji koje su imale i imaju negativan uticaj kako za resorno ministarstvo kojem pripada, tako i za Vijeće ministara.

“Od trenutka imenovanja, izjave koje je davao i daje u svojstvu ministra odbrane izazivale su i nastavljaju da izazivaju u javnosti neopravdanu i nepotrebnu paniku i strah, kako kod građana tako i kod akademske i stručne javnosti, ističe se u Inicijativi.

Posljednja u nizu izjava kojom je Helez izazvao uznemirenost kod javnosti, te širenje dezinformacija, ukazali su parlamentarci iz Republike srpske, jeste izjava da se na teritoriji Republike Srpske nalaze paravojne formacije koje se obučavaju, te da u njima učestvuju i ljudi iz Rusije”, navodi se. 

Upozoreno je da ovakva izjava ima za cilj isključivo širenje dezinformacija, rusofobije, te stavljanje mrlje na institucije Republike srpske, prije svega Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike srpske.

Također navode da je Tužilaštvo BiH formiralo predmet u vezi sa ovim navodima, te da postoji mogućnost da će ministar biti ponovo osuđen za krivično djelo davanje lažnog iskaza, s obzirom na to da je i ranije bio spreman na izvršenje tog krivičnog djela.

Takođe, ističu, da Helez izjavama potkopava odredbe Dejtonskog sporazuma čiji je osnovni cilj donošenja bio postizanje i održavanje mira i stabilnosti između tri konstitutivna naroda i ostalih, te sprečavanje eventualnih novih sukoba.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: Server configuration issue

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba