fakta.ba

Otvorene 104. Šantićeve večeri poezije

Međunarodna kulturna manifestacija 104. Šantićeve večeri poezije

Međunarodna kulturna manifestacija 104. Šantićeve večeri poezije otvorena je u srijedu u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru muzičko-poetskom večeri beogradskog glumca Ivana Bosiljčića.

Sanja Bjelica Šagovnović, predsjednica Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” – Gradski odbor Mostar, poručila je kako je primarna misija ove manifestacije graditi mostove.

Nastojimo očuvati sjećanje na Šantića i poruke koje je ostavio u svojim djelima i koje je živio tokom kratkog života. To su ljubav prema slobodi, prema otadžbini i svakom čovjeku. Istinski je volio svakog čovjeka u ovom gradu i svaki čovjek volio je njega. Naša misija je ovom kulturnom manifestacijom graditi mostove i uspostavljati pokidane veze. Nadamo se da će ova manifestacija biti još jedan kamen u toj izgradnji – istaknula je predsjednica SPKD “Prosvjeta” – Gradski odbor Mostar.

Ivan Bosiljčić, glumac koji je otvorio prvu večer manifestacije poetskom večeri “Naše veče”, nije krio zadovoljstvo što je u Mostaru.

Možete zamisliti koliko se želje u meni nakupilo da nastupim ovdje. Po cijeloj regiji sam nastupao, ali ovdje nisam. Ovo je veliki događaj za mene i svaki susret s publikom je događaj. Ovo večer je upravo pravljena da bi se ljudi susretali – kazao je Bosiljčić.

Ovogodišnje Šantićeve večeri poezije trajat će do 26. listopada, a održavaju se u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” – Gradskog odbora Mostar i Srpskog pjevačkog i kulturno-umjetničkog društva “Gusle”, a programi su planirani u Mostaru i Nevesinju.

Drugog dana manifestacije, u četvrtak, 19. 10., u 19 sati u Galeriji kraljice Katarine Kosača Marko Tomaš predstavit će svoju knjigu “Noć s Aleksom”.

O knjizi i istoimenoj predstavi, pored autora, govorit će direktor Hrvatskog narodnog kazališta Mostar Ivan Vukoja, a moderatorica je predsjednica mostarske “Prosvjete” Sanja Bjelica Šagovnović, dok će u muzičkom dijelu nastupiti kantautor iz Mostara Sanel Marić Mara i klavijaturista Dario Lukić.

U petak, 20. 10., u Kulturnom centru “Nebojša Glogovac” u Nevesinju u 19 sati bit će održan program “Nevesinje, druga Šantićeva kuća” na kojem je predviđena pjesnička večer Milice Bakrač, pjesnikinje iz Nikšića, a u programu nastupaju i pjesnik Ognjen Kandić, glumica Dragana Matrak i zbor Osnovne muzičke škole “Sveti Roman Melod”.

U subotu, 21.10., u 19 sati u Vladičanskom dvoru u Mostaru planiran je program “Novo mostarsko stvaralaštvo “- koncert grupe “Zerdelija” i večer mostarskih pjesnika Anite Pajević, Mirka Božića i Ognjena Kandića.4

(Fena)

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba