fakta.ba

Otvoreni Dani dijaspore u Travniku

U ambijentu srednjovjekovne tvrđave Stari grad, sinoć je u Travniku…

U ambijentu srednjovjekovne tvrđave Stari grad, sinoć je u Travniku uz prisustvo brojnih posjetitelja službeno otvorena kulturno-zabavna i privredna manifestacija “Dani dijaspore 2023”.

Kao prvi događaj u nizu upriličena je promocija knjige “Otac”, mlade spisateljice i novinarke Glorije Lujanović. Gloria Lujanović, koja je rođena u Novom Travniku s trenutnim mjestom prebivališta u Zagrebu, predstavila je svoj prvijenac, koji je, već po samom objavljivanju u travnju 2023. godine izazvao veliku pažnju publike i književne kritike.

Knjigu su predstavili pisac Josip Mlakić i muzejski kustos Enes Škrgo, a Lujanović je čitanjem ulomaka iz knjige zaintrigirala maštu brojnih posjetitelja, te izrazila zadovoljstvo što je dio manifestacije Dani dijaspore, priopćili su organizatori.

“Knjiga je emotivna, ali istovremeno tužna i duhovita i donosi priču o ocu kao protagonisti čiji svijet tvore domovina i tuđina, kao i rat i ono što je nakon rata nastalo, a otac govori iz prostora sjećanja i prošlosti”, kazala je Lujanović.

Predsjednik Organizacijskog odbora Dana dijaspore i pomoćnik općinskog načelnika za razvoj, privredu i vanprivredu Azem Ejubović kazao je da je iznimno zadovoljan odzivom i zanimanjem za programom ovogodišnje manifestacije.

“Nadam se da će sudionici i posjetitelji uživati u raznovrsnim sadržajima koji su prilagođeni različitim interesima, tako da svi mogu pronaći nešto interesantno za sebe”, kazao je Ejubović.

Kako su istaknuli organizatori, u Travniku se tijekom tjedna pored brojnih gospodarskih susreta, očekuje i izložba fotografija, stručno predavanje, edukativna radionica, promocija knjige, književno-muzička večer, te izložba skulptura, kao i koncert Zdravka Čolića, koji je zakazan za 5. kolovoza na stadionu Pirota.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: Server configuration issue

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba