fakta.ba

Ovo su novi ministri u Vladi FBiH

Iako je najavljeno da bi imena trebala biti poznata u…

Iako je najavljeno da bi imena trebala biti poznata u ponedjeljak, nova vladajuća koalicija u FBiH još nije izašla s imenima svih ministara.

Imena će biti poznata danas. Odavno je poznato da će pozicija premijera pripasti predsjedniku SDP-a Nerminu Nikšiću, koji se na ovoj poziciji već nalazio u periodu 2011.–2015. godina. HDZ BiH će imati šest ministarstava, SDP pet, blok SBiH, NES i PDA četiri, a NiP i Naša stranka po jedno ministarstvo.

NiP-ov ministar bit će Adnan Delić, na čelu Ministarstva za rad i socijalnu politiku.

SDP-ov sastav činit će Nerin Dizdar kao ministar za izbjeglice i raseljene osobe, Vojin Mijatović bit će imenovan za ministra unutrašnjih poslova FBiH, a Almin Hopovac za ministra obrazovanja. Vedran Lakić bit će imenovan za ministra razvoja, poduzetništva i obrta.

Naša stranka za ministricu turizma i zaštite okoliša predložila je Nasihu Pozder.

Stranka za BiH će dobiti Ministarstvo energije, rudarstva i industrije, a na toj poziciji bi se trebao naći Adis Bubalo. 

NES će će preuzeti kontrolu nad Ministarstvom poljoprivrede, a na ovu poziciju će biti imenovan Zuhad Porčić, dok će na čelu Ministarstva trgovine biti Anel Kljako.

Kandidat za ministra u Ministarstvu za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata je Hasan Handžić.

Kada je riječ o HDZ-u BiH, prema našim informacijama, ova stranka bi, slično kao i s Vijećem ministara, trebala izaći s potpuno novim ministarskim imenima u odnosu na aktuelnu Vladu FBiH. Nezvanično, Čović bi od aktuelnih ministara trebao zadržati samo Denisa Lasića kao ministra prometa i komunikacija. U Vladi će opet biti dvije žene.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba