fakta.ba

Palestinski zatvorenik umro u izraelskom zatvoru nakon dugog štrajka glađu

Poznati palestinski zatvorenik preminuo je u utorak u izraelskom pritvoru…

Poznati palestinski zatvorenik preminuo je u utorak u izraelskom pritvoru nakon skoro tromjesečnog štrajka glađu, objavila je izraelska zatvorska služba, u vrijeme već rastućih tenzija između Izraela i Palestinaca.

Khader Adnan, vođa militantne grupe Palestinski islamski džihad, prvi je palestinski zatvorenik koji je umro otkako su palestinski zatvorenici počeli dugotrajno štrajkovati glađu prije otprilike deset godina.

Njegova smrt nakon 86-dnevnog štrajka glađu povećava mogućnost ponovnog nasilja između Izraela i palestinskih grupa dok se nasilje intenzivira na Zapadnoj obali.

Ubrzo nakon što je objavljena vijest o njegovoj smrti, Palestinci su u Pojasu Gaze ispalili salvu raketa na južni Izrael. Pozvali su na generalni štrajk na Zapadnoj obali i Pojasu Gaze, a protesti se očekuju kasnije tokom dana.

Itamar Ben-Gvir, izraelski ultranacionalistički ministar zadužen za zatvore, podigao je nivo pripravnosti u tim objektima, što je njegov ured opisao kao mjeru predostrožnosti protiv nereda.

Palestinski zatvorenici godinama su štrajkovali glađu u znak protesta zbog zatvaranja i tražeći ustupke od Izraela. Taktika je postala posljednje sredstvo za otpor protiv onoga što Palestinci vide kao nepravedna zatvaranja.

Zatvorenici se često teško razbole odbijajući hranu, ali su smrtni slučajevi rijetki.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba