fakta.ba

Pekić: HPV vakcine prvi put u BiH uvedene tek prije dvije godine

Dopredsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo Jelena Pekić saopćila je da je, prema…

Dopredsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo Jelena Pekić saopćila je da je, prema Ministarstvu zdravstva Kantona Sarajevo, uputila inicijativu za kreiranje promotivne kampanje i podizanja svijesti javnosti o važnosti HPV vakcine.

U saopćenju za javnost najavila je da će, istu inicijativu, pokrenuti i prema federalnom ministarstvu zdravstva te pozvala kolegice zastupnice iz drugih kantona da traže od resornih kantonalnih ministarstva da osiguraju sredstva za besplatne doze HPV vakcine. 

Činjenica je da je HPV vakcina prvi put u BiH postala dostupna tek 2022. godine, dok se u zemljama Evropske unije ta vakcinacija implementira i preporučuje unazad 15-ak godina i više. Od decembra 2023. godine, u domovima zdravlja Kantona Sarajevo ponovo je dostupna besplatna vakcina protiv HPV-a za sve djevojčice i djevojke dobne starosti od 11 do 26 godina. Od velike važnosti je pitanje svijesti o HPV vakcinaciji naročito uzimajući u obzir dobre prakse drugih zemalja, kao što je Škotska u kojoj od 2008. godine nije registrovan niti jedan slučaj raka grlića materice među ženama koje su vakcinisane HPV vakcinom. Očekujem da se program HPV vakcinacije nastavi i u budućnosti te da zajedno, svi akteri radimo na podizanju svijesti o važnosti prevencije raka grlića materice upravo imunizacijom koja nam je sada i dostupna – istakla je Pekić, u diskusiji tokom razmatranja izvještaja o poslovanju zdravstvenih ustanova za 2022. godinu, na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo koja je održana u petak, saopćeno je.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba