fakta.ba

PREDSJEDNIK RS NIJE BEZ RAZLOGA NERVOZAN: Šmit će smijeniti Dodika i zabraniti mu političko djelovanje

Vodeće zemlje Zapada prvi put ozbiljno su počele razvijati scenarije…

Vodeće zemlje Zapada prvi put ozbiljno su počele razvijati scenarije o tome kako bi Republika Srpska mogla izgledati bez Milorada Dodika, što je jasan znak podrške visokom predstavniku Christianu Schmidtu da smijeni Dodika s pozicije predsjednika RS-a i da mu zabrani političko djelovanje, saznaje N1 iz dobro obaviještenih međunarodnih krugova.

Schmidt ima punu podršku Zapada da pojača pritisak na Dodika kako bi mu bilo jasno da će biti uklonjen iz političkog života, a jedini način da se to ne desi je da predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a hitno obustavi antidržavno djelovanje.

Nakon što su mu godinama ostavljali prostor i vrijeme da prestane sa secesionističkim aktima i podrivanjem ustavno-pravnog poretka Bosne i Hercegovine, konačno se steže obruč oko Dodika. Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Njemačka, Francuska i Italija gube strpljenje. Sada su prvi put jedinstvene u stavu da je Dodik prešao crvenu liniju i da njegovi antiustavni potezi ne mogu proći nekažnjeno, jer on svojim nerazumnim i opasnim djelovanjem ugrožava mir i dejtonsku strukturu Bosne i Hercegovine, rekli su za N1 diplomatski izvori bliski zapadnim silama.

Dok su službeni Vašington, London, Berlin, Pariz i Rim, čiji predstavnici zajedno djeluju u okviru Kvinte, sazreli u uvjerenju da ranije donesene američke i britanske sankcije protiv Dodika nisu zaustavile njegove pokušaje rušenja države i da se mora preći u novu fazi direktnijeg djelovanja s ciljem očuvanja teritorijalnog integriteta i Ustava BiH, službeni Brisel još se dvoumi i nema jasan stav. Evropska unija nije, po uzoru na SAD i Veliku Britaniju, uvela sankcije Dodiku zbog unutrašnjih neslaganja, a među briselskim birokratama prevladava mišljenje da svaka nova odluka visokog predstavnika udaljava Bosnu i Hercegovinu od članstva u Evropskoj uniji.

Iako Turska, kao predstavnica Organizacije islamske konferencije u Vijeću za implementaciju mira u BiH, podržava posljednje odluke visokog predstavnika međunarodne zajednice, nije jasno kakav je stav Turske prema smjeni Dodika.

S druge strane, Rusija je prekinula učešće u radu Vijeća za implementaciju mira, ne priznaje Christiana Schmidta kao visokog predstavnika u BiH, ali podržava sve odluke koje je donijela Narodna skupština RS, uključujući i posljednju o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine na teritoriji entiteta Republika Srpska.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba