fakta.ba

Predstavljena knjiga “Bosanskohercegovačka teatrologija nakon Drugoga svjetskoga rata” Tine Laco

Knjiga "Bosanskohercegovačka teatrologija nakon Drugoga svjetskoga rata“ Tine Laco promovirana…

Knjiga “Bosanskohercegovačka teatrologija nakon Drugoga svjetskoga rata“ Tine Laco promovirana je večeras u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Kao motiv za stvaranje ovakvog opsežnijeg sistematiziranog pregleda bosanskohercegovačkoga teatrološkog miljea Laco navodi to što u Bosni i Hercegovini, do danas, ne postoji sistematski pregled onoga što se o drami – dramskome tekstu i njegovog izvedbi pisalo, istraživalo i zaključivalo.

– Ovom knjigom nudim okvir i metodologiju za buduća teatrološka istraživanja jer sam, nadam se uspješno, uspjela izbjeći puko hladno popisivanje činjenica. Prilikom istraživanja često sam udarala u zidove, ali zahvaljujući prije svega prof. dr. Almiru Bašoviću i prof. dr. Perini Meić uspjela sam da ovaj obiman posao privedem kraju – kazala je Laco.

Recenzentica Meić kazala je da je knjiga složena po dekadama i da je autorica dala pregled stanja za svakih 10 godina.

– Ova knjiga je važna jer se bavi kod nas nedovoljno istraženom teatrološkom problematikom, donosi niz važnih činjenica. I ne samo to, već ih i interpretira te postavlja veoma dobre temelje za istraživanje ovih stvari u budućnosti – kazala je Meić, saopćeno je iz Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Profesor Bašović je istaknuo da je suština teatra u njegovoj sličnosti sa životom i da je Tina Laco toga svjesna.

(FENA)

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba