fakta.ba

Premijer Uk: Mladi lideri aktivno rade na izgradnji budućnosti Evrope

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk tokom sedmice učestvovao je na seminaru European Young Leaders (EYL40). Događaj u Parizu okupio je mlade lidere angažovane u različitim aspektima društva koji se bave kreiranjem politika u lokalnim zajednicama.

Učesnici su razgovarali o promociji poduzetništva među mladima kao ključnom faktoru za privredni rast i razvoj lokalnih zajednica. Raspravljali su i o mobiliziranju oporezivanja za društveno dobro, ističući važnost pravilnog upravljanja javnim sredstvima radi ostvarivanja pozitivnih promjena u društvu.

Jedna od glavnih tema rasprave na ovom skupu bila je prevladavanje izazova sa kojima se mladi lideri suočavaju u izgradnji provjerenja u medije, kao ključnom instrumentu informisanja javnosti. Sastanak je iskorišten i za tematiziranje pozitivnih potencijala umjetne inteligencije u rješavanju društvenih izazova. Mladi lideri su razmjenjivali ideje o tome kako AI može biti iskorištena za poboljšanje kvalitete života građana i poticanje inovacija u različitim sektorima.

„Razgovarali smo o izazovima i mogućnostima pred kojima se nalazi Evropa. Ovo je izuzetno bitna godina, imajući u vidu da se održavaju EU izbori ali i izbori u USA koji će se sigurno reflektovati na Evropu. Ovo je godina u kojoj još uvijek traje agresija na Ukrajinu, u kojoj svjedočimo strašnim zločinima u Gazi… Sve su to događaji koji Evropu stavljaju pred nova iskušenja“, rekao je premijer Uk nakon završetka susreta u Parizu.

Kazao je kako je bilo zanimljivo, na jednom mjestu, ukrstiti razmišljanja privrednika, novinara, predstavnika civilnog sektora i političara te predlagati neka zajednička rješenja.

Premijer Nihad Uk aktivno je učestvovao u raspravama dijeleći svoja iskustva i perspektive o važnosti mladih lidera u kreiranju politika. Njegov angažman predstavlja važan korak u jačanju veza i saradnje između mladih lidera Bosne i Hercegovine i njihovih kolega iz Evrope.

Seminar u Parizu održan je pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Francuske, Emmanuela Macrona.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba