fakta.ba

PRENOSIMO/ Ministar Zukan Helez: Očekujemo saradnju u oblasti vojne industrije i brzo otvaranje Ambasade UAE u BiH

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH i ministar odbrane Bosne i…

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH i ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez pri povratku iz zvanične posjete Ujedinjenim Arapskim Emiratima za Raport je kazao da je zadovoljan rezultatima sastanaka koje je imao tokom posjete Dubaiju i nakon kojeg očekuje brzu realizaciju dogovora o temama o kojima je razgovarao prije svega s ministrom odbrane Ujedinjenih Arapskih Emirata Muhammedom Ahmedom Al Bowardijem.

Privredna i vojna saradnja

„Razgovarali smo o o aspektima saradnje u oblasti vojne industrije o čemu se pregovara još od 2006. godine, ali sada smo dobili čvrsta obećanja da bi to pitanje moglo biti riješeno u kratkom roku. Također, bilo je govora i o jačanju privredne saradnje između naših, prijateljskih zemalja. Otvorili smo i temu u vezi s otvaranjem ambasade UAE u BiH, jer sad Ambasada UAE u Crnoj Gori nerezidentno pokriva teritorij BiH i uskoro bismo trebali dobiti rezidentnog ambasadora Emirata u Sarajevu, a razgovarano je i o mogućnostima priznavanja diploma medicinskih radnika u UAE-, kao i o kulturnoj razmjeni i saradnji između dvije zemlje“, ističe Helez za Raport.

Na nivou Vijeća ministara BiH već ranije je utvrđen Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), kojim se jača bilateralna saradnja i omogućava međusobno priznavanje vozačkih dozvola, a ministar Helez nakon posjete UAE najavljuje da bi ovaj problem uskoro mogao biti riješen.

Helikopteri i vozačke dozvole

„Očekujemo da bi već do februara naredne godine mogli riješiti to pitanje i na taj način građanima BiH koji zakonito borave na teritoriju Ujedinjenih Arapskih Emirata bit će omogućena zamjena vozačke dozvole bez polaganja vozačkog ispita, kao i građanima UAE-a koji zakonito borave u BiH. U UAE trenutno ima oko 3.000 građana BiH kojima će mnogo značiti priznavanje i zamjena vozačkih dozvola”, kaže Helez za Raport.

U okviru posjete UAE Zukan Helez, državni ministar odbrane i zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH prisustvovao je i velikoj međunarodnoj izložbi „Dubai Airshow 23“ na kojoj su predstavljeni avioni, helikopteri i druge letjelice iz asortimana najvećih svjetskih kompanija iz te oblasti.

Ministar Helez je bio poseban gost na štandovima američkog Boeinga i turske firme Turkish Aerospace, a na izložbi je imao priliku vidjeti i helikoptere koje će Bosni i Hercegovini donirati Sjedinjene Američke Države.

“Zajedno s oficirima Oružanih snaga BiH imao sam priliku vidjeti helikoptere koje su nam obećale SAD-e, a nama najviše odgovaraju višenamjenski. Trenutno mi imamo 12 helikoptera i s planiranom nabavkom još četiri ili eventualno sedam helikoptera eskadrila helikoptera OSBiH značajno bi se povećala”, zaključuje ministar Helez za Raport.

(Raport)

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: Server configuration issue

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba