fakta.ba

Prije 31 godinu zapaljena sarajevska Vijećnica i dva miliona knjiga

Simbol grada i jedan od najljepših objekata iz austrougarskog perioda,…

Simbol grada i jedan od najljepših objekata iz austrougarskog perioda, Vijećnica, za vrijeme opsade Sarajeva više puta je bila granatirana, a 25. augusta, prije tačno 31 godinu, granate ispaljene s agresorskih položaja prouzrokovale su veliki požar u kojem je unutrašnjost objekta u potpunosti izgorjela.

Vijećnica, koja je prije agresije na Bosnu i Hercegovinu bila Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine (NUBBiH) i koja je predstavljala okupljalište studenata i svih ljudi željnih znanja, izgorjela je tog 25. augusta u samo nekoliko sati, a s njom je nepovratno uništeno i pisano blago Bosne i Hercegovine.

U požaru je izgorjelo skoro 80 posto bibliotečkog fonda, dva miliona knjiga, časopisa, kao i rukopisi neprocjenjive vrijednosti koji svjedoče historiji Bosne i Hercegovine.

Iako su građani i zaposlenici pokušali spasiti određeni dio fonda, požar koji je zahvatio Vijećnicu bilo je gotovo pa nemoguće kontrolirati, a dodatni problem predstavljala je i konstantna snajperska paljba s položaja Vojske RS-a na brdima oko Sarajeva.

Upravo 25. august 1992. godine predstavljao je jedan od emotivno najtežih dana za sve stanovnike Sarajeva, kao i za sve ljude kojima je Vijećnica predstavljala simbol grada i svojevrsni centar znanja.

Rekonstrukcija Vijećnice počela je 1996. godine, a svečano je otvorena 9. maja 2014. godine.

Povodom 31. godišnjice granatiranja i paljenja Vijećnice, danas će biti upriličena dva događaja – otvorenje obnovljenje stalne izložbene postavke “Vijećnica“ autora Rikarda Larme te “Vijećnica u fondovima i zbirkama Historijskog arhiva Sarajevo“ autora Saše Beltrama, dok će prigodan program u svojom prostorijama pripremiti i Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: Server configuration issue

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba