fakta.ba

Promovirana knjiga o opsadi i odbrani Jajca 1992. autora dr. Amira Klike

Život Jajčana pod opsadom bio je težak i opasan

U Domu kulture u Jajcu, pred nekoliko stotina posjetitelja, sinoć je  promovirana knjiga višeg naučnog saradnika Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, dr. sc. Amira Klike “Jajce 1992: opsada i odbrana kraljevskog grada”. 

Promociju je organizirala Koordinacija boračkih udruženja ARBiH iz Jajca, a knjigu su predstavili moderator Adis Lizde, prof. dr. Enes Durmišević i general Fikret Ćuskić.

Promotori su naglasili da knjiga predstavlja izvanredan doprinos naučnom sagledavanju ratnih dešavanja 1992. tokom opsade i odbrane ovog slavnog grada bosanskih kraljeva.

– Jajce 1992. bilo je jedan od najvažnijih simbola odbrane Bosne i Hercegovine. Njegovi branioci, borci ARBiH i HVO, šest mjeseci vodili su grčevitu i odlučnu borbu da odbrane slobodnu teritoriju i nekoliko desetina hiljada civila u najtežim vojničkim uslovima – kazao je autor u svom obraćanju na promociji.

Život Jajčana pod opsadom bio je težak i opasan. Bili su izloženi svakodnevnom teroriziranju srpske vojske.

– Iako je krajem oktobra odbrana Jajca pala, ona se bez sumnje može smatrati veoma uspješnom jer spašena je većina civila od sigurnog stradanja. U odbrani Jajca poginula su 134 pripadnika ARBiH i 109 pripadnika HVO. Poginulo je i oko 330 srpskih borca u napadima na Jajce – naveo je dr. Kliko.

Po njegovim navodima, na okupiranim dijelovima jajačke općine do kraja juna i nakon pada sve ostale slobodne jajačke teritorije u oktobru 1992. godine, srpska vojska i milicija ubile su više od stotinu civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, a nekoliko desetina ih je smrtno stradalo od agresorskog djelovanja artiljerijom, snajperima i avijacijom po civilnim naseljima.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: Server configuration issue

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba