fakta.ba

Prosječna stopa ekonomskog rasta u BiH u naredne tri godine oko tri posto

Prema projekcijama Direkcije za ekonomsko planiranje (DEP),  u periodu 2023.…

Prema projekcijama Direkcije za ekonomsko planiranje (DEP),  u periodu 2023. – 2026. godina u Bosni i Hercegovini može se očekivati ekonomski rast s prosječnom stopom od oko tri posto na godišnjem nivou. Glavna poluga tog rasta trebala bi biti domaća tražnja kroz povećanje privatne potrošnje i u manjoj mjeri investicije.

DEP procjenjuje da bi prosječna stopa ekonomskog rasta na godišnjem nivou u 2024. mogla iznosti 2,7 posto, 2025. godine tri posto i 2026. godine 3,3 posto

U periodu 2023. – 2026. godina, kako u BiH tako i u svijetu, očekuje se  postepena stabilizacija ekonomskih prilika što će se odraziti i na kretanje obima proizvodnje, zaposlenosti i izvoza. Kretanja u okviru industrijske proizvodnje u BiH će, pored ekonomskih trendova u okruženju, ovisiti i o provedbi reformskih mjera na unapređenju poslovnog ambijenta. Pod uslovom realiziranja eksternih i internih pretpostavki, projekcija DEP-a je da bi BiH u periodu 2023. – 2026. godine mogla ostvarivati prosječne godišnje stope rasta fizičkog obma industrijske proizvodnje od 2,2 do 4,8 posto.

Genaralno, uz povoljniju poslovnu klimu, u periodu 2024. – 2026. godine očekuje se povećanje broja zaposlenih za oko 1,7 posto uz uvećanje neto plata od 3,2 posto do 3,9 posto.

Uzimajući u obzir kretanje cijena energenata i hrane na svjetskom tržištu i projekcije inflacije u EU te stabilne cijene komunalija u BiH, DEP procjenjuje da bi inflacija u BiH u 2024. godini mogla iznositi 3,1 posto, odnosno 2,2 posto u 2025. godini i 1,9 posto u 2026. godini.

Perspektive za period 2023.-2026. godine, dokument koji daje preliminarni pregled predviđanja najznačajnijih ekonomskih kretnja u BiH, Direkcija za ekonomsko planiranje BiH pripremila je na osnovu analiza kretanje ekonomskih trendova BiH, uzimajući u obzir međunarodne faktore koji utiču na ekonomski razvoj BiH.  

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba