fakta.ba

Prvi poraz Donalda Trumpa

Bivša američka veleposlanica pri UN-u Nikki Haley ostvarila je svoju…

Bivša američka veleposlanica pri UN-u Nikki Haley ostvarila je svoju prvu pobjedu nad bivšim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom na republikanskim predsjedničkim predizborima u Washingtonu.

Haley je pobijedila sa 62,86 posto glasovanaprema Trumpovih 33,22 posto, objavila je kasno u nedjelju, 3. marta, Republikanska stranka DC-a. Ukupno je glasalo 2,035 republikanaca.

Za Haley, koja je umjerenija od Trumpa, još uvijek se smatra da ima male šanse da na kraju nadvlada bivšeg predsjednika u osiguranju republikanske nominacije.

Trump je do sada pobijedio u svim predizborima, uključujući i Haleyinu rodnu državu Južnu Karolinu. Gotovo je sigurno da će se suprotstaviti predsjedniku Joeu Bidenu na predsjedničkim izborima u novembru.

Prije predizbora u Washingtonu Trump je već skupio 244 izaslanika naprema Haleyina 24. Njena pobjeda u glavnom gradu dodat će samo 19 izaslanika njenom ukupnom broju.

Prije predizbora u Washingtonu Trump je već skupio 244 izaslanika naprema Haleyina 24. Njena pobjeda u glavnom gradu dodat će samo 19 izaslanika njenom ukupnom broju.

Ipak, Haley ostaje u utrci barem do takmičenja “Super utorka” 4. marta, kada će glasati 15 država i jedan teritorij, Američka Samoa.

Washington, D.C., urbano je područje, s relativno visokim postotkom stanovnika s fakultetskom diplomom, dok su Trumpove baze ruralna područja sa slabije obrazovnim stanovništvom, javlja Direktno.hr.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba