fakta.ba

Raskol u mostarskom SDP-u, traži se odlazak Zalihića sa čela Gradskog odbora!?

Dugotrajni i mukotrpni pregovori oko formiranja nove vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona…

Dugotrajni i mukotrpni pregovori oko formiranja nove vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona izgleda da će ostaviti najteže posljedice po Gradski odbor SDP-a u Mostaru.

Još u vrijeme pregovora o formiranju vlast došlo je do razmimoilaženja određenih stranačkih frakcija, pa je ugledni privrednik Dževad Handžar podnio ostavku na članstvo u Gradskom odboru SDP-a u Mostaru. No, na tome se nije završilo.

Prema informacijama do kojih je došla Slobodna Bosna, petnaestak istaknutih članova Gradskog odbora, među kojima su i potpredsjednica SDP-a BiH, Lana Prlić, te izabrani vijećnici u Gradskom vijeću Mostara Emina Ćorić i Sanel Žuljević (brat Anera Žuljevića, op. SB), te Dževad Handžar koji je napustio GO SDP ali je ostao u stranci, uz podršku ostalih članova, zatražili su raspuštanje Gradskog odbora SDP-a te sazivanje Konferencije na kojoj bi bio izabran novi predsjednik SDP-a Mostara umjesto aktuelnog predsjendika Armana Zalihića.

Pomenuti aktivisti SDP-a, saznaje naš portal, Zalihiću zamjeraju “autokratsko vođenje stranke kombinirano sa ličnim interesima i nepotizmom”, te kadrovska rješenja u kojima zaobilazi Gradski odbor stranke. Također, Armanu Zalihiću, ali i predsjedniku KO SDP Ismetu Luliću, zamjera se i da vrše presudan utjecaj na SDP-ovu “kvotu” u Vladi NHK, odnosno na ministre Zanina Vejzovića i Emila Balavca.

Slobodna Bosna saznaje i da je Zalihić uputio i jedno pismo članovima Glavnog odbora SDP-a Mostar u kojem ih je obavijestio da nema namjeru sazvati Konferenciju na kojoj bi se razmatrala njegova pozicija kako to zahtijevaju ostali SDP-ovci. Također, kao ilustracija sukoba u mostarskom SDP-u ističe se i da niko od “odmetnutih” članova nije bio pozvao na godišnje druženje koje je nedavno organizovano od strane vodstva mostarskog SDP-a.

Ishod sukoba je za sada teško predvidjeti jer obje strane imaju svoje adute. Zalihić može računati na podršku kantonalnog šefa Ismeta Lulića, ali će, navodno, ključnu ulogu odigrati utjecaj koji Aner Žuljević i Lana Prlić imaju u vrhu SDP-a, preciznije na potpredsjednika Vojina Mijatovića i predsjednika Nermina Nikšića.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: Server configuration issue

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba