fakta.ba

Raspisan konkurs za dodjelu novinarske nagrade “Nino Ćatić”

Raspisan je konkurs za dodjelu novinarske nagrade "Nino Ćatić", a…

Raspisan je konkurs za dodjelu novinarske nagrade “Nino Ćatić”, a nagrada će biti dodijeljena 10. jula u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, objavili su na današnjoj konferenciji za novinare članovi Udruženja “Biti novinar”.

Na konkurs, koji će biti otvoren do 1. jula ove godine, mogu se prijaviti novinarke i novinari iz Bosne i Hercegovine, ali i regiona koje/i su u proteklom periodu izvještavali o događanjima u i oko Srebrenice, a o temi “Zločin i kazna: Genocid u Srebrenici ne smije biti negiran i zaboravljen“.

“Ovo je već četvrta godina kako organizujemo dodjelu novinarske nagrade koja nosi ime po Nihadu Nini Ćatiću, novinaru iz Srebrenice. Očekujemo da ćemo imati dosta prijava iz naše zemlje i regije. Nino Ćatić je inspiracija, i zaista moramo govoriti o genocidu. To je naša obaveza“, kazala je Emina Hodžić, koja je zajedno sa kolegom Dinom Durmićem inicijator dodjele nagrade.

Nagrade će biti dodijeljene, kao i prethodnih godina, u kategorijama: Radijski izvještaj – plaketa i novčana nagrada, Televizijski prilog (trajanje do šest minuta) – plaketa i novčana nagrada, Pisani tekst (novine, web) – plaketa i novčana nagrada, Blog/vlog – plaketa i novčana nagrada i Fotografija – plaketa i novčana nagrada.

O dobitnicima novinarske nagrade “Nino Ćatić” odlučivat će novinari koji su dugogodišnjim radom objektivno i profesionalno izvještavali o Srebrenici i genocidu nad Bošnjacima, a to su: Almasa Hadžić, Marko Divković i Marinko Sekulić.

“Nažalost naš Salih Brkić nas je napustio, ali žiri čine respektabilni novinari, koji godinama izvještavaju o genocidu. Mi smo ponosni na sve što je urađeno u proteklom periodu, ali nam je to i dodatna obaveza i odgovornost“, istakao je Durmić.

Dodjela nagrade se organizuje uz pokroviteljstvo članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića i Denisa Bećirovića, Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, podršku Federalne televizije, BH Pošte, Grada Tuzle, Vlade Tuzlanskog kantona, Organizacionog odbora za obilježavanje 28. godišnjice genocida u Srebrenici, Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, te saglasnost majke Nine Ćatića, Hajre Ćatić koja je, nažalost, preminula.

Zainteresovani radove mogu slati na e-mail adresu: bitinovinar@gmail.com sa naznakom “Prijava rada za novinarsku nagradu ‘Nino Ćatić'”.

Pored glavnih nagrada, biće dodijeljena i specijalna priznanja novinarima/reporterima medijskih kuća u BiH koji su svojim radom doprinijeli da istina o Srebrenici bude predstavljena širom Bosne i Hercegovine, ali i svijeta, a o tome će odlučivati članovi Udruženja “Biti novinar” i drugi novinari. Također, posthumno će biti dodijeljena specijalna nagrada novinaru Salihu Brkiću koji je nedavno preminuo.

Nagrada će biti dodijeljena 10. jula u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, na datum kada se novinar Nino Ćatić posljednji put javio iz Srebrenice u program Radio-televizije Bosne i Hercegovine.

“Dodjela nagrade je i dio zvaničnog programa obilježavanja godišnjice genocida, što je jako bitno. Ninin glas će ostati vječna opomena, a borba majke Hajre inspiracija“, rekao je Adem Mehmedović, predsjednik pododbora za medijsko predstavljanje i informisanje obilježavanja 28. godišnjice genocida u Srebrenici.

Nihad Nino Ćatić bio je novinar iz Srebrenice. Njegova riječ i glas pamte se iz najdramatičnijih dana za Srebrenicu i Bosnu i Hercegovinu. U ratno vrijeme, svakodnevno se javljao i informirao javnost o stradanju u ovom gradu. Posljednji put se javio 10. jula 1995. godine, moleći očajnički da se pomogne Srebrenici. Posljednji put je viđen 11. jula 1995, nakon čega mu se gubi svaki trag. Nihad Nino Ćatić još uvijek nije pronađen.

Ninina majka Hajra Ćatić je nakon rata formirala udruženje “Žene Srebrenice” kroz koje se zajedno sa drugim majkama borila za istinu o Srebrenici, insistirala na traženju nestalih osoba, kao i na kažnjavanju nalogodavaca i počinioca genocida. Hajra Ćatić je umrla 9. novembra 2021. godine.

federalna.ba/AA

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: Server configuration issue

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba