fakta.ba

Reis Kavazović ispratio drugu grupu hadžija: Hadž je jedan od posebnih događaja u našim životima

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović…

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović danas je ispratio drugu grupu hadžija, koja će u 17:35 sati s Međunarodnog aerodroma u Sarajevu krenuti prema Medini.

Hadžije su se prije polaska okupile u Džamiji kralja Fahda, a prije polaska ka aerodromu, reisul-ulema ih je obišao, poželio im sretan put i uputio nekoliko prigodnih poruka.

– Hadž je zaista jedan od posebnih događaja u našim životima, imajući u vidu da posjećujemo ona mjesta na kojima su boravili Allahovi poslanici; od Ibrahima, a.s., do Muhammeda, a.s., što samo po sebi nosi određenu poruku. Siguran sam da ćete, kao i sve hadžije do sada, ponijeti najhljepše uspomene, da će vas to ojačati u vašem vjerovanju i da ćete zaslužiti Allahov oprost zbog čega ste i krenuli na ovaj put – kazao je reisu-l-ulema.

Pohvalio je temeljitu organizaciju i posvećenost Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice.

– Drago mi je da je naš Ured za hadž i umru uspio na ovakav način organizovati vaš odlazak. Nadam se da ćete sa Božijom pomoći obaviti ovaj hairli put na koji ste krenuli. Upućujemo Dragom Bogu dovu za vas, vaše zdravlje i boravak na svetim mjestima, te da se vratite zdravi, ovako kako ste i krenuli“, poručio je reisu-l-ulema.

Podsjećamo, prva grupa budućih hadžija otputovala je jutros oko 6.30 sati

Ove godine u organizaciji Ureda za hadž i umru iz Bosne i Hercegovine putuje 2200 hadžija. U taj broj je uračunato i rukovodstvo hadža, odnosno vodiči i ljekarska ekipa.

Broj ovogodišnjih hadžija čini 54 posto muškaraca i 46 posto žena, dok najstariji hadžija ima 84, a najmlađi 15 godina. Hadžije su podijeljene u 47 grupa.

Za 13. 14. i 15. juni također su planirana po dva leta dnevno. Hadžije bi se u domovinu trebale vratiti na isti način od 5. do 8. jula. 

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: Server configuration issue

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba