fakta.ba

Rijaset Islamske zajednice u BiH: Na sergiji za narod Turske i Sirije prikupljeno sedam miliona KM

Na sergiji koja je organizirana u petak, 10. februara, u…

Na sergiji koja je organizirana u petak, 10. februara, u džamijama u Bosni i Hercegovini i dijaspori za nastradale u zemljotresu u Turske i Siriji prikupljeno je ukupno sedam miliona KM, objavili su predstavnici Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolija.

U zgradi Rijaseta Islamske zajednice danas je održana konferencija za novinare o humanitarnoj akciji Islamske zajednice u BiH i prikupljanju pomoći za narod Turske i Sirije.

Novinarima su se ovom prilikom obratili savjetnik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH za medije Mustafa Prljača i rukovodilac Ureda za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice Ibrahim Malanović.

Prljača je naglasio da je Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini možda prva u svijetu koja je reagovala nakon razornih zemljotresa koji su pogodili jugu Turske i Siriju.

Istakao je da Rijaset Islamske zajednice vodi pregovore sa turskim Diyanetom i sa predstavnicima turskih vlasti u BiH o tome kako će biti raspodijeljena prikupljena sredstva.

Malanović je naglasio da je Islamska zajednica u BiH uvijek među prvima pružala pomoć i podršku u vanrednim okolnostima, zemljotresima, požarima, poplavama i u pandemiji.

– Zanijemili smo pred stravičnim slikama iz gradova pogođenih zemljotresima u Turskoj i Siriji. Rijaset Islamske zajednice je odmah održao vanrednu sjednicu na kojoj je formiran Krizni štab koji je imao zadatak da koordinira sa svim strukturama Islamske zajednice na terenu, stavljajući se na raspolaganje bratskom narodu Turske i Sirije, sa kojima nas vežu duhovne, porodične i prijateljske veze, i koji ni nas nisu zaboravljali u našim patnjama – rekao je Malanović.

Podsjetio je da je Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini odmah hitno izdvojila 150 hiljada novčane pomoći, 100 hiljada eura stavila na raspolaganje za kupovinu potrebne humanitarne pomoći, te pružila pomoć Gorskoj službi spašavanja Federacije Bosne i Hercegovine u finansiranju troškova transporta bh. spacilaca do područja pogođenih zemljotresima.

Dodao je da su pokrenuli i veliku humanitarnu akciju Islamska zajednica za narod Turske i Sirije i omogućili uplatu novčane pomoći online putem, ali i na transakcijski račun Rijaseta Islamske zajednice kod BBI banke.

U koordinaciji sa Muslimanskim dobrotvornim društvom “Merhamet” uputili su proglas ljudima u BiH i pokrenuli akciju prikupljanja tople odjeće, obuče, higijenskih potrepština i svega ostalog neophodnog za unesrećene ljude.

– Roba se prikupljala širom Bosne i Hercegovine. Rezultat humanitarne akcije Islamske zajednice i “Merhameta” je 300 tona materijalne pomoći dostavljene 23. februara u konvoju od 20 šlepera u skladište turskog AFAD-a koja će dalje biti distribuirana. Ova akcija još traje u našim džematima – rekao je Malanović.

Na kraju je istakao da je u petak, 10. februara, u džamijama u Bosni i Hercegovini i dijaspori organizirana sergija za nastradale u zemljotresu u Turske i Siriji čiji je iznos višemilionski, što, kako je kazao, govori o solidarnosti i merhametluku ljudi iz BiH.

– Bošnjaci u našoj zemlji i dijaspori, građani Bosne i Hercegovine su posredstvom Islamske zajednice prikupili ukupno sedam milion KM koje će Rijaset Islamske zajednice donirati narodu Turske i Sirije – kazao je Malanović te je izrazio zahvalnost muslimanima i drugim ljudima iz BiH na pokazanoj empatiji i solidarnosti.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba