fakta.ba

RIJEČ STRUČNJAKA / Kardiolog Nabil Naser o Zakonu o zabrani pušenja u FBiH: Nargila je opasnija nego duhanski proizvodi

Zakon u Federaciji BiH kojim će biti zabranjeno pušenje u…

Zakon u Federaciji BiH kojim će biti zabranjeno pušenje u restoranima i kafićima, a koji stupa 20. maja na snagu, izazvao je mnoštvo reakcija. Naime, ovim zakonom, koji je izglasan u martu 2022. godine, kontrolira se i ograničava upotreba duhana i duhanskih proizvoda.

Vodena lula

Najviše pažnje izazvalo je pitanje da li se ovim zakonom zabranjuje upotreba nargila te šta će biti s kafićima kojima su nargile primaran dio zarade. Mišljenja su bila različita te su mnogi smatrali da nargila, tačnije vodena lula ne ulazi u okvire zabrane pušenja jer nije duhanski proizvod.

Međutim, u članu 2., gdje se navodi na šta se sve odnosi ovaj zakon, stoji i definicija da je “vodena lula naprava za pušenje kod koje dim prolazi kroz posudu s vodom i hladi se prije udisanja kroz savitljivo crijevo. Vodena lula podrazumijeva nargilu, hookah, šišu”. 

Pridržavanjem Zakona o zabrani pušenja se može utjecati na smanjenje bolesti uzrokovanih pušenjem i trovanjem respiratornih organa.

Nargile su nova opasnost koja je došla u BiH, mišljenja je prof. dr. Nabil Naser, kardiolog, te dodaje da, prema statistici Evropskog udruženja kardiologa, kao država smo zemlja visokog rizika za kardiovaskularna oboljenja.

Kraći život

– U BiH se umire daleko više nego u drugim evropskim zemljama, nalazimo se skoro na prvih deset mjesta po smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti – naveo je prof. dr. Naser.

Istakao je i to da daleko kraće živimo, a jedan od faktora rizika je pušenje, bez obzira na to o kojem se vidu pušenja radi.

– Jedna nargila je skoro kao deset kutija cigareta. Opasnija je nego duhanski proizvodi. Opasna je za pluća i izaziva malignom te kardiovaskularna oboljenja – istakao je Naser.

Jasne upute

U Zakonu o zabrani pušenja na javnim mjestima navodi se na koji način se moraju provoditi smjernice, odnosno “u objektu u kojem se isključivo poslužuje piće vlasnik, odnosno korisnik objekta može prostor za posluživanje odrediti pušačkim prostorom, o čemu u tom prostoru mora biti istaknuta oznaka o dozvoli pušenja”.

Prema iskustvu dr. Nasera, kod velikog broja mladih ljudi ustanovljene su razvijene femične bolesti pluća i vrlo teška oboljenja srca, a nemaju čak ni 30 godina. Uzrok je pušenje.

(Izvor: Avaz)

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba