fakta.ba

Rusija završila isporuku taktičkog nuklearnog oružja Bjelorusiji

Predsjednik Bjelorusije rekao je u ponedjeljak da je Rusija završila…

Predsjednik Bjelorusije rekao je u ponedjeljak da je Rusija završila isporuku taktičkog nuklearnog oružja njegovoj zemlji, što je inicijativa koja je izazvala veliku zabrinutost u susjednoj Poljskoj i drugdje u regionu, javio je AP.

Predsjednik Alexander Lukashenko rekao je na sastanku ekonomskog bloka u Sankt Peterburgu da su isporuke završene u oktobru, ali nije iznio detalje o tome koliko je oružja poslato niti gdje je raspoređeno.

Taktičko nuklearno oružje, koje je predviđeno za upotrebu na bojnom polju, ima mali domet i snagu u poređenju sa mnogo snažnijim nuklearnim bojevim glavama ugrađenim u rakete dugog dometa. Rusija je rekla da će zadržati kontrolu nad onima koje šalje u Bjelorusiju.

Lukashenko je rekao da je postavljanje ruskog nuklearnog oružja u njegovoj zemlji namijenjeno odvraćanju agresije Poljske, članice NATO-a. Poljska nudi susjednoj Ukrajini vojnu, humanitarnu i političku podršku u njenoj borbi protiv ruske invazije i učestvuje u međunarodnim sankcijama Rusiji i Bjelorusiji.

Ruske trupe sa sjedištem u Bjelorusiji napale su Ukrajinu sa sjevera u prvim danima rata, ali nije poznato da li su bjeloruske snage učestvovale.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: Server configuration issue

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba