fakta.ba

VIDEO / Ruski i ukrajinski političari se potukli na samitu u Ankari

Članovi ukrajinskog parlamenta su na samitu Parlamentarne skupštine Crnomorske ekonomske…

Članovi ukrajinskog parlamenta su na samitu Parlamentarne skupštine Crnomorske ekonomske saradnje (PABSEC) u Ankari pokušali omesti govor ruske delegacije, objavila je ukrajinska Pravda.

To se dogodilo za vrijeme govora Ole Timofejeve, članice Dume iz stranke Jedinstvena Rusija, koja je na jaknu zakačila Jurjevsku traku.

Ukrajinski poslanici pokušali su razviti zastave iza njenih leđa, ali su članovi ruske delegacije ustali kako bi ih spriječili u tome. Tada se u situaciju umiješao predsjednik turskog parlamenta Mustafa Šentop. On je dao pauzu i zatražio da se delegacija, koja je prekršila pravila, izvede iz dvorane.

– Ovdje će govoriti onaj ko je dobio riječ. Neću dopustiti da bilo ko narušava mir i red. Ako neko ima takve namjere, neka napusti prostoriju – poručio je Šentop. Naglasio je kako svako može iznijeti svoja mišljenja i ideje, ali uz poštovanje pravila.

– Nema ničeg lošeg u tome. Međutim, ako se pokušaju održati akcije, ovo više neće biti parlamentarni događaj i pretvorit će se u ulični pokret – dodao je.

Rekao je kako ne dopušta takve postupke te je zamolio one koji žele govoriti bez davanja riječi da napuste dvoranu.

Nakon toga je na marginama događaja izbila tučnjava zbog ukrajinske zastave u kojoj je učestvovao ukrajinski poslanik Oleksandr Marikovski.

61. Generalna skupština PABSEC-a održava se u Ankari od 4. do 5. maja.

Na dnevnom redu je pitanje potvrđivanja mandata članova nacionalnog izaslanstva Ruske Federacije, formiranog nakon parlamentarnih izbora u Ruskoj Federaciji.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba