fakta.ba

SAD pokrenuo nove napade na Jemen

SAD je izveo nove napade na mete Huta u Jemenu,…

SAD je izveo nove napade na mete Huta u Jemenu, dan nakon što je prvi napad izazvao masovne proteste u glavnom jemenskom gradu.

“Udar, koji je izveo USS Carney rano jutros, gađao je radarski položaj Huti pobunjenika u Jemenu i bio je naknadna akcija na metu povezanu s udarima poduzetima 12. januara osmišljenima da degradiraju sposobnost Huta da napadnu plovila”, objavila je američka vojska u saopćenju na Twitteru.

Službeni mediji militanata koje podržava Iran ranije su objavili da je napadnuta zračna baza Al-Dailami u glavnom gradu Jemena Sani, koji je pod vlašću pobunjenika. Ranije jučer, direktor Združenog stožera američkih snaga, general-pukovnik Douglas Sims, rekao je novinarima da su Huti lansirali protubrodsku balističku raketu kao odmazdu za udare u četvrtak navečer, ali nije pogodila plovilo.

“Svi američko-britanski interesi postali su legitimne mete za Hute nakon napada”, reklo je Vrhovno političko vijeće pobunjenika, dok je Hussein al-Ezzi, zamjenik pobunjeničkog ministra vanjskih poslova, rekao da se SAD i Britanija moraju “spremiti platiti tešku cijenu”.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: Server configuration issue

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba