fakta.ba

Salkić: Dodik i njegovi podanici koriste svaku priliku da negiraju identitet Bošnjaka

Milorad Dodik i njegovi podanici koriste svaku priliku da negiraju…

Milorad Dodik i njegovi podanici koriste svaku priliku da negiraju identitet Bošnjaka i historijski kontinuitet zanemarujući relevantne historijske činjenice. Napisao je ovo na početku teksta na svom ličnom Facebook profilu poslanik SDA u Narodnoj skupštini RS Ramiz Salkić.

Njegovu objavu prenosimo u cjelosti:

Bosna i Hercegovina i Bošnjaci, kao autohtoni evropski narod, su historijska činjenica koju ne mogu eliminisati napadi onih čija je vijekovna težnja podjela Bosne i Hercegovine i nestanak Bošnjaka kao naroda.

Dodik i njegovi sljedbenici trebali bi se prisjetiti da su početkom dvadesetog vijeka u Bosni i Hercegovini živjeli Bošnjaci pravoslavci, katolici i muslimani. Odustajanje bosanskih katolika i pravoslavaca od imena njihovih predaka i prihvatanje da su Srbi i Hrvati ne znači da su Bošnjaci prestali postojati. To samo pokazuje njihovo traganje za identitetom i prihvatanje onoga što njihovi preci nisu prihvatali kroz historiju kao dio njihovog identiteta.

Dodik jako dobro zna da je do agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu došlo sa ciljem realizacije ideje o Velikoj Srbiji i uklanjanju granice na rijeci Drini.

On sam svakodnevno kroz političko djelovanje zagovara realizaciju ove ideje, mirnodopskim metodama diskriminacije Bošnjaka u ovom entitetu i blokadom funkcionisanja države Bosne i Hercegovine, zloupotrebljavajući Dejtonske mehanizme koji su dati entitetu Rs prilikom uspostavljanja nove unutrašnje strukture u Bosni i Hercegovini.

U ime ideje Velike Srbije i stvaranja čisto pravoslavnog teritorija u Bosni i Hercegovini tokom agresije formirani su logori za mučenje i ubijanje Bošnjaka, izvršen je progon na etničkoj osnovi sa masovnim ubistvima, što su međunarodni sudovi okarakterisali kao genocid, kojeg su počinile vojska i dijelovi policije Rs, na čelu sa vojnim i političkim rukovodstvom Rs.

Dodikovi napadi na reisa Kavazovića imaju za cilj da ušutkaju i ono malo Bošnjaka koji su spremni pravim imenom nazvati ono što se trenutno dešava u Bosni i Hercegovini.

Bošnjaci polažu pravo na svaki pedalj Bosne i Hercegovine, kao svoje jedne i jedine domovine, od njega ne smiju odustati i za njega se moraju boriti danas i u budućnosti baš kao što su se borili tokom odbrane od agresije.

Separatistima i sljedbenicima ratnih zločinaca i njihovih zločina smetaju svi Bošnjaci bez obzira da li šutjeli ili govorili, samo su u zabludi oni koje separatisti i neprijatelji Bosne i Bošnjaka hvale kao pragmatične sagovornike.

Na svakom pojedincu je da bude svjestan okuženja, prijetnji separatista i da budemo spremni na pojedinačnu i kolektivnu reakciju i odgovore u očuvanju države, naroda i naših ognjišta.

Svaki drugi pristup je velika zabluda zbog kojih smo u prošlosti plaćali veliku cijenu.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: Server configuration issue

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba