fakta.ba

Sanjin Kodrić povodom smrti Dževada Karahasana: Bio je i veliki evropski i svjetski pisac

Na vijest o smrti akademika prof. dr. Dževada Karahasana, jednog…

Na vijest o smrti akademika prof. dr. Dževada Karahasana, jednog od najznačajnijih pisaca savremene bošnjačke i bosanskohercegovačke književnosti, profesora emeritusa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i člana Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ prof. dr. Sanjin Kodrić supruzi Dževada Karahasana gđi Dragani Tomašević i drugim članovima porodice uputio je sljedeće pismo saučešća:

Poštovana gđo Tomašević,

ovim putem u ime Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ i u svoje ime Vama i porodici izražavam najiskrenije saučešće zbog odlaska Vašeg i našeg Dževada Karahasana.

Dževad Karahasan bio je jedan od najznačajnijih pisaca savremene bošnjačke i bosanskohercegovačke književnosti, odnosno pisac koji je snažno obilježio našu književnost svojeg vremena, davši joj svoj jasan i prepoznatljiv vlastiti pečat. I više od toga, Dževad Karahasan bio je i veliki evropski i svjetski pisac, i to ne samo po onom što je međunarodna recepcija njegova književnog djela, već prvenstveno po onom što su bili njegovi književni standardi i njegova književna postignuća – njegov književni svijet i njegovo mjesto u svijetu književnosti. Za nas koji smo ga lično poznavali bio je i prijatelj i uvijek otvoren i poticajan sagovornik, a svojim studentima posvećen učitelj i uzor. Bio je jedinstven i neponovljiv u svemu, i to je upravo ono kako ćemo ga pamtiti.

Neka je mir duši roba Božijeg Dževada Karahasana!

Akademik prof. dr. Dževad Karahasan blisko je sarađivao i s Bošnjačkom zajednicom kulture „Preporod“, koja je planirala da do kraja tekuće, jubilarne godine u čast svoje 120. godišnjice osnivanja i 70. godišnjice rođenja Dževada Karahasana objavi novo izdanje i engleski prijevod zbirke Izvještaji iz tamnog vilajeta, knjige koju je Karahasan u posljednjem pismu koje je poslao Bošnjačkoj zajednici kulture „Preporod“ opisao kao svoju „sigurno najličniju knjigu, ustvari knjigu koja najviše liči na mene“.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: Server configuration issue

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba