fakta.ba

Saopćenje za javnost / Narod i Pravda: Novalić svoju odbranu bazira na lažima i falsifikatima, sigurni smo da će to sud prepoznati

Tokom iznošenja završnih riječi na suđenju za nabavku nefunkcionalnih respiratora…

Tokom iznošenja završnih riječi na suđenju za nabavku nefunkcionalnih respiratora prvooptuženi u ovom predmetu Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, iznio je niz laži te se poslužio očitim falsifikatima, navodi se u saopćenju Naroda i Pravde.

Novalić i njegova odbrana pozvali su se na navodni dokument Naroda i Pravde koji je nesumnjivi falsifikat o čemu je Narod i Pravda obavijestio nadležne policijsko-pravosudne institucije kao i javnost još 2020. godine.

„Prije navođenja očitih dokaza da se radi o falsifikatu želimo istaknuti da su Novalić i njegova odbrana javno pred novinarima posvjedočili da se ustvari služe mahinacijama, falsifikatima i lažima. Advokatski tim Novalić izvijestio je javnost da su do navodnog dokumenta koji bi trebao ići u koristi Novaliću došli tek na samom kraju suđenja što je notorna laž. Falsificirani dokument pojavio se u javnosti još 2020. o čemu su organi Naroda i Pravde obavijestili policijsko-pravosudne organe kao i javnost jasno ukazujući da se radi o falsifikatu. Također, taj falsifikat pronađen je u telefonu Hasana Ganibegovića, šefa kabineta premijera Fadila Novalića, što potencijalno ukazuje na osobu koja je mogla falsificirati dokument ili ga je mogla javno distribuirati znajući da se radi o falsifikatu. Dakle, ne radi se ni o kakvom posebnom dokazu koji je Tužilaštvo BiH imalo i tek na kraju suđenja učinilo dostupnim javnosti već se radi o falsifikatu koji je u svom telefonu imao Novalićev najbliži saradnik. S obzirom na to da je sam premijer nekoliko dana prije pokretanja zvanične istrage mijenjao mobilni telefon nikada nećemo saznati da li je u svom telefonu i on imao ovakav falsificirani dokument“, navodi se u saopćenju Naroda i Pravde.

Iz Naroda i Pravde ukazuju na ključne stvari koje ukazuju da se radi o nevještom falsifikatu.

„Lažirano je i porijeklo i sadržaj dokumenta. Plagiran je memorandum, a dokument je bez potpisa i pečata. I potpuno nelogičan. Datiran je na 19. april 2020. godine, a afera „Respiratori” otkrivena je u medijima osam dana poslije, odnosno 27. aprila 2020. U plagijatu se spominju općinski i mjesni izvršni odbori, iako je Narod i Pravda tada imala isključivo povjereništva na svim nivoima stranačkog organizovanja“, pojašnjava se u saopćenju Naroda i Pravde.

Tokom suđenja u slučaju „Respiratori“ javnost je nedvojbeno saznala da je premijer Novalić i njegovi najbliži saradnici skloni krivotvorenju.

„Podsjećamo na još jedan važan detalj, kako je ova kriminalna grupa falsificirala ugovore o nabavci respiratora, a zaboravili su da su u banku položili original na kojem pišu šifre pravih i upotrebljivih respiratora. Očekujemo da će sud ovakve mahinacije, krivotvorenje i laži prepoznati i sankcionirati“, stoji na kraju saopćenja.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: Server configuration issue

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba