fakta.ba

Sarajevo: Prva grupa hadžija iz Bosne i Hercegovine krenula na put ka Medini

Prva grupa od 284 budućih hadžija i hadžinica iz Bosne…

Prva grupa od 284 budućih hadžija i hadžinica iz Bosne i Hercegovine krenula je jutros sa Međunarodnog aerodroma u Sarajevu za Medinu, kako bi u narednim danima obavila hadž, petu islamsku dužnost, javlja Anadolija. 

Buduće hadžije iz Bosne i Hercegovine, su se prije puta ka ispunjenju najveće vjerske dužnosti svakog muslimana, okupili u džamiji “Kralj Fahd”, odakle su se u ranim jutarnjim satima uputili ka sarajevskom aerodromu.

Dževad Hadžić, šef Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, rekao je za Anadoliju da je ispraćaj protekao bez ikakvih problema.

“Jutros su krenule na put 284 hadžije. Isto toliko će danas drugim letom u 17.35 sati krenuti i druga grupa. Okupljanje će biti u 14.30 sati u džamiji ‘Kralj Fahd’, tako da očekujemo da će i drugi let proteći u najboljem mogućem redu”, rekao je Hadžić.

Među budućim hadžijama i hadžinicama koji su danas otputovali u Medinu je i nana Fata Orlović iz Konjević Polja, koja na hadž ide sa svojom kćerkom Zlatkom.

“Zadužili smo vodiče da se maksimalno brinu ne samo o svojoj grupi, nego da posvete i malo više pažnje nani zbog njenih godina i zdravlja. Iako je u pratnji i njena kćerka, svi će se potruditi da joj hizmete. Ove godine je 30 posto budućih hadžija starije životne dobi. Međutim, mislim da smo obavili dobre pripreme. Vodiči će se maksimalno posvetiti svojim grupama, a tu je i medicinski tim sastavljen od 17 ljekara i medicinskih tehničara koji će se brinuti o zdravlju naših hadžija”, dodao je Hadžić.

U skladu sa Protokolom koji je potpisan s Ministarstvom hadža Kraljevine Saudijske Arabije, ove godine u organizaciji Ureda za hadž i umru iz Bosne i Hercegovine putuje 2.200 hadžija, od čega je 2.000 iz Bosne i Hercegovine, a 200 iz dijaspore i domovinskih zemalja. U taj broj je uračunato i rukovodstvo hadža, odnosno vodiči i ljekarska ekipa.

Povećanje broja je omogućeno povratkom na ranije organizacijske postavke, jer je ovogodišnji hadž organizovan bez ograničenja koje je donosila pandemija virusa korona.

Buduće hadžije iz Bosne i Hercegovine, na put ka ispunjenju najveće vjerske dužnosti svakog muslimana, hadža, putovat će u nekoliko grupa od 12. do 15. juna.

Broj ovogodišnjih hadžija čini 54 posto muškaraca i 46 posto žena, dok najstariji hadžija ima 84, a najmlađi 15 godina. Hadžije su podijeljene u 47 grupa, a za Medinu će odlaziti s dva leta dnevno 12., 13., 14. i 15. juna.

Povratak bh. hadžija je planiran na isti način, sa po dva leta dnevno, od 5. do 8. jula.

Hadž je jedna od pet islamskih dužnosti, koju tokom života treba ispuniti svaki punoljetan muškarac i žena koji steknu uslove za to.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba