fakta.ba

SARAJEVO TOURISM SUMMIT / Prva regionalna konferencija o turizmu u BiH okupila više od 300 učesnika

Prva regionalna konferencija o turizmu u Bosni i Hercegovini -…

Prva regionalna konferencija o turizmu u Bosni i Hercegovini – “Sarajevo Tourism Summit”, koja je danas otvorena u Sarajevu okupila je eksperte, lidere iz oblasti turizma, hotelijerstva i ugostitetljstva, te renomirane ličnosti drugih, srodnih, grana privrede.

Cilj dvodnevnog skupa je upoznavanje i predstavljanje novih trendova, te savremenih praksi unutar te oblasti.

Summitu prisustvuje više od 300 učesnika iz Bosne i Hercegovine i zemalja regije.

Na Summitu će govoriti više od 50 vrhunskih predavača iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Crne Gore, koji će dati značajan doprinos prenoseći iskustvo, prakse i modele poslovanja, a koji će imati veliki značaj i za turizam BiH.

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić kazao da je svjedoči “jednom ozbiljnom samitu, koji treba da pošalje poruku regionu, a i BiH koliko imaju šanse da prave i grade zajedničke projekte, da razvijaju turističku infrastrukturu i kako zajedno mogu izaći u svijet i ponuditi turističke projekte”.

– Ono što je važno bićemo u prilici da u ova dva dana ukažamo koliko turizam može biti razvojna šansa, koliko može biti i okosnica razvoja i drugih grana privrede. Ono što Vanjskotrgovinska komora BiH čini je da smo u prethodnom periodu organizirali nekoliko važnih projekata. Između ostalog, nastupali smo na raličitim sajmovima turizma, promovirali smo naš turizam u Jordanu, Turskoj i brojnim drugim zemljama. Zajedno sa nišim partnerima USAID-om, GIZ-om i ostalim radimo na promciji turizma u BiH. Ovo je jedna regionalna priča koja ima za cilj da skrene pažnju koliko region može puno više ponuditi ukoliko se ujedni i koliko zajedno možemo napraviti kada su u pitanju turizam ali i druge grane privrede – kazao je Egrlić.

Organizator “Sarajevo Tourism Summita” Eniz Hadžimujić kazao je da očekuje više od 300 učesnika i 60 regionalnih panelista, koji će prezenirati trendove u hotelijerstvu.

– Očekuju nas dva dana bogatog programa, priča o turizmu, ugostiteljstvu, hotelskoj industriji aktuelnostima koje nas okružuju i pojavljuju se svaki dan. Želimo da potaknemo dolazak u Sarajevo kao destinaciju, promociju BiH, da se priča o Sarajevu, da kongresni turizam, kao jedan vid turističke djelatnosti, podignemo na jedan još veći nivo. Naš cilj od početka je bio da ovdje dovedemo jake regionalne zvijezde hotelske i turističke industrije, da kroz svoja iskustva i praksu prezentiraju našim ljudima u BiH kako i na koji način da djeluju. Ovjde imamo 28 hotelskih brendova – kazao je Hadžimujuć.

Suorganizator “Sarajevo Tourism Summita” Jasmin Topalović izjavio je da su u ova dva dana pripremili bogat program, više od sedam panela i četiri master show clasa.

– Ova projekat smo uradili uz podršku USAID-a, Turističke zajednice KS, Vanjskotrgovinske komore BiH i mogih drugih partnera. Svim gostima želim ugodan boravak u Sarajevu, da se što više povezujemo, da naša regionalna saradnja bude što bolja, kako bi turizam i benefiti turizma, bili na što većem nivou – kazao je Topalović.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam AP Vojvodina Nenad Ivanišević izjavio je da je Summit veoma važan “sa ciljem da govorimo o zajedničkim iskustvima i zajedničkim izazovima, jer sve ono što se dešava u regionu jeste zajedničko”.

– Mi smo uspjeli da u prehodnoj godini nadmašimo 2019. i da postanemo uspješniji. Uložolli smo više od 50 miliona eura u razvoj turističke infrastrukture. Danas ćemo pričati o ideji da da ponudimo regiju kao zajednički turistički proizvod – kazao je Ivanišević.

Uz glavni program, učesnici će imati priliku prisustvovati master vinskom show programu, spirit & olive oil degustaciji, te show prezentacijama za coffe & chocolate što će uz izložbeni prostor sponzora i prijatelja Summita učesnicima donijeti sjajno iskustvo kao vrhunski organiziran event, koji su pored kompanija prepoznale i institucije.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba