fakta.ba

Sastali se predstavnici Hamasa i Huta da bi zajednički koordinisali akcije protiv Izraela

Visoke zvaničnici Hamasa i jemenskih pobunjenika Huti održali su sastanke

Hamas i Huti pripadaju grupi organizacija koje podržava Iran, a kojoj također pripadaju libanonski Hezbolah i iračke milicije.

Huti su mjesecima napadali brodove u Crvenom moru otkako je počeo rat Hamasa i Izraela 7. oktobra, rekavši da ciljaju na brodove povezane s Izraelom u znak solidarnosti s Palestincima u Gazi.

Prema izvorima iz Hamasa i Islamskog džihada, lideri dviju palestinskih grupa, kao i Marksističkog narodnog fronta za oslobođenje Palestine, održali su “važan sastanak” sa predstavnicima Huta prošle sedmice.

Grupe su razgovarale o “mehanizmima za koordinaciju svojih akcija otpora” za “sljedeću fazu” rata u Gazi, kažu izvori ne navodeći gdje se sastanak održao.

Palestinske grupe i Huti također su razgovarali o mogućem izraelskom kopnenom napadu na Rafah u južnoj Gazi, kažu izvori, koji su tražili anonimnost.

Huti su potvrdili da će nastaviti svoje napade na brodove na Crvenom moru kako bi podržali Palestince, prema izvorima Hamasa i Islamskog džihada.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba