fakta.ba

Sattler u Jajcu za Dan Evrope: Jajce ima potencijala i zaslužuje biti na UNESCO-ovoj listi

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni…

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler zajedno sa ambasadorima i šefovima misija zemalja članica EU u BiH boravio je danas u Jajcu, u okviru obilježavanja Dana Evrope. Tokom posjete ambasadori su se sastali sa lokalnim zvaničnicima, aktivistima civilnog društva, poduzetnicima, mladima i sportistima.     

Kako je kazao ambasador Sattler, Jajce predstavlja najbolje od onoga što ova zemlja nudi. Ovo je nekad bila prijestolnica bosanskog kraljevstva, mjesto kraljeva i ustanaka, spoj različitih kultura i prekrasne prirode.

– Želimo podržati nastojanja Jajca da bude uvršten na UNESCO-ov popis svjetske baštine, ima potencijala i zaslužuje biti na UNESCO-ovoj listi – rekao je Sattler. 

Kako je naglasio, obilježavamo Dan Evrope posvećen slavljenju ideje Evrope, ujedinjenja kontinenta. Prvi put ove godine obilježavamo Dan Evrope s tim da je BiH napravila dobar korak naprijed, dobivši status kandidata za članstvo u EU.

– Biti ovdje i obići Muzej AVNOJ-a, naglašavajući borbu protiv fašizma, koja je u biti i temelj za EU na ruševinama Drugog svjetskog rata u kojem je život izgubilo 70 miliona ljudi, to dolazi zajedno – borba protiv fašizma i ideologije mržnje nije nikad prestala. Moramo nastaviti voditi tu borbu i kao EU činimo svoj dio, posebno sad u kontekstu ukrajinske invazije – rekao je Johann Sattler.

Prema njegovim riječima, danas, a i tokom cjelokupnog programa obilježavanja Dana Evrope, istražujemo ljepote ove zemlje – od Sarajeva do ostatka zemlje putujemo. Zadovoljstvo je, kaže Sattler, biti u Srednjobosanskom kantonu i u Jajcu, te je tom prilikom zahvalio za gostoprimstvo.

Načelnik Opštine Jajce Emir Hozan zahvalan je ambasadoru Sattleru i svim ostalim ambasadorima zemalja članica EU u BiH što su izabrali Jajce i ove godine da, u sklopu obilježavanja tog značajnog datuma, dio programa realizuju i u Jajcu.

– Nama je to svojevrsno priznanje i počastvovani smo njihovim dolaskom. Potrudit ćemo se biti dobri domaćini. Zahvalni smo za priznanje koje nam je ambasador Sattler uputio o našem Jajcu – važno je da ambasadori prijateljskih zemalja BiH imaju takav stav i šalju takve poruke iz BiH.

– BiH svakako zaslužuje biti dio evropske porodice, siguran sam da smo neodvojivi dio Evrope i vrednujemo evropske tekovine. Vjerujem da ćemo, u narednom periodu, svjedočiti prilikama koje će nas brže primicati evropskoj zajednici, a sve što postoji u BiH su sastavni dijelovi evropskih vrijednosti – naročito antifašizam – naglasio je Hozan, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba